Canan Karatay diyeti, bildiğiniz diyetlerin dışında sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirmeyi amaçlar. Bu diyette besinleri sınırlamak yerine, sağlıklı olanları istediğimiz gibi tüketmek, sağlıksız olanlardan uzaklaşmak amaçlanır. Canan Karatay diyeti yaparken bildiğiniz diyet kurallarını bir kenara bırakacaksınız. Tereyağı yiyecek, kebap yiyecek, yumurta ve etten uzak kalmayacaksınız. Canan Karatay tarafından önerilen pek çok diyet listesi vardır. Bunların her biri aynı temele dayanan sağlıklı menülerdir.
Canan Karatay diyeti önerileri
Diyette kebap, lahmacun ve kuruyemiş diyerek zayıflayabilirsiniz: Lahmacunun hamuru ince ve mayasız hazırlanır. Bu nedenle diyette az miktarda tüketilebilir. İçeriğinde kullanılan maydanoz, soğan, domates vitamin içerir, et ise protein deposudur. Ayranla tüketildiğinde harika bir besin haline gelir. Kebaplar ise ekmeksiz yendiğinde son derece sağlıklıdır. Kuruyemişler ise tüketeceğiniz sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır.
40 yaş sonrası oluşan hastalıklar genetik değildir: Şeker hastalığı, kap, tansiyon genetik hastalık değildir. Doğumla birlikte uykuda olan genler dış etkenler nedeniyle uyandırılırsa, bu hastalıkların etkisine girersiniz. Dış etkenlerden kasıt beslenme, yaşam biçimi ve diğer çevresel etkenlerdir. Eğer Canan Karatay diyeti önerileri gibi sağlıklı beslenmeniz sağlanırsa, bu genler uyanmaz ve sizlerde hasta olmazsınız. 40 yaşından sonra oluşan hastalıklar her zaman önlenebilir.
Et ve yumurta kolesterol yapmaz, kilo aldırmaz: Et ve yumurta doğal yemle beslenen tavuklardan, hayvanlardan elde edilirse, kolesterolü yükseltmez. Özellikle yumurta diyetlerin baş tacıdır. Çünkü hazmı uzun sürdüğü için acıkmanızı geciktirir ve daha az besinle doyarsınız. Kilo vermekte kolaylaşır. Canan Karatay diyeti menülerinde yumurtanın katı haşlanmaması önerilir. Yumurta katı piştiğinde kanserojen olduğu için kayısı kıvamında pişirilmelidir. Yağda yapılacaksa tereyağı kullanılmalıdır. Diyette günlük 4 yumurta tüketildiğinde karaciğerdeki kolesterol yapımı da azalır. Kolesterol aslında vücudumuz için çok faydalıdır. Beyin ve sinir sistemi iletilerinin yerine ulaşmasını sağlar.
Kolesterol düşüklüğü ölüm riskini arttırır: Vücudumuz için kolesterolü bir dost olarak görmeliyiz. Yapılan araştırmalar yaşlılıkta yüksek kolesterolü olan kişilerin daha uzun yaşadıklarını ortaya koymuştur. Kadınlar arasında yapılan bu araştırmada ölüm riskinin yüksek kolesterolü olan kadınlarda % 5 daha az olduğu görülmüştür.
Kilo vermek isteyenler zeytinyağı ve tereyağı yemelidir: Tüketeceğiniz doğal yağların daha sağlıklı olduğunu bilmelisiniz. Kilo vermek isteyenler, kilo kontrolü yapmak isteyenler zeytinyağı, tereyağı, omega 3, omega 6 gibi yağların doğal olanını tüketmelidir. Özellikle omega 3 ve omega 6 yağlarını vücudunuz üretmediği için dışarıdan almak zorundasınız. Vücudunuzdaki zararlı yağ birikimlerinden kurtulmak için böyle sağlıklı yağlar tüketmelisiniz.
Karaciğer yağlanmasından korunmak için meyve ve meyve suyunu fazla tüketmeyin: Aşırı oranda meyve ve meyve suyu yediğinizde kan şekeriniz çok yükselir. Bu kan yağlarınızı yükseltir ve yağ birikimine neden olur. Bu yüzden kilo vermeniz için Canan Karatay diyeti önerisindeki gibi günde bir tane glisemik indeksi düşük meyvelerden tüketmelisiniz. Bu insülin direncinin kırılmasına yardımcı olur. Meyveler arasından elma, armut, nar, portakal tercih edilebilir. Yazın günde 200 grama kadar kiraz, çilek gibi meyvelerden tüketebilirsiniz. Kavun ve karpuzdaki meyve şekeri kan yağına dönüştüğü için yağ birikimine yol açar.
Günde 5 km yürüyüş yapıyorsanız, her istediğinizi yiyebilirsiniz: Böyle hareketli olursanız, fazla kilolarınızı da verdiyseniz her şeyi yiyebilirsiniz. Makarna, ekmek, pide gibi besinlerde buna dahildir. Fakat bu hareketliliğiniz devamlı olmalıdır.
Canan Karatay diyeti yaparken hangi besinler tüketilebilir?
- Sağlıklı yağlar, karbonhidrat ve protein tüketilebilir
- Canan Karatay diyeti sırasında size önerilen 2 öğündür. Ara öğünleri kaldırmalı ve en fazla 3 öğün yenmelidir. Öğünlerin arasında 4-5 saatten az süre bırakmayın. Bu süreçte limonsuz ve şekersiz çay, limonlu su ve ayran içmek serbesttir.
- Sabah kahvaltınızı proteinle güçlü bir şekilde yapmalısınız
- Günde 2-3 litre sıvı alınmalı ve idrar renginin açık olmasına dikkat edilmelidir
- Yemeklerinizi düşük ısıda ve uzun sürede pişirmelisiniz.
- Akşamları sekizden sonra bir şey yememelisiniz
- Günde bir saat kadar yürüyüş ya da başka bir egzersiz yapılmalı
- Yemeklerinizi doğal tereyağı ya da soğuk sıkım zeytinyağı ile pişirin. Ayçiçek yağı ve mısırözü yağını kızartmalarda ve sıcak yemeklerde kullanmayın.
- Pişen yemeklerinize nane, kekik, maydanoz gibi ilaveler yapabilirsiniz.
- Salatalar için keten tohumu yağı, soğuk sıkım zeytinyağı, limon, sirke, sarımsak kullanabilirsiniz. Peynir ve zeytinde eklenebilir.
- Ev turşusunu bol sirkeli ve az tuzlu tüketebilirsiniz.
- Her şeyi mevsiminde yemelisiniz.
- Kabız olmamak için doğal besinler tüketmelisiniz. Katkı maddesi içeren yiyecekler yememelisiniz.