Doğumdan sonraki yaklaşık yirmi dört aya emzirme dönemi denir. Emzirme dönemi oldukça hassas bir süreçtir. Anne sütü, hem bebek hem de anne için öncelikle bir sevgi bağı niteliğindedir. Ancak gebelik döneminde alınan fazla kilolar emzirme döneminde anneleri oldukça düşündürmektedir. Bu yüzden anne doğumdan sonra hemen diyete başlamaktadır. Hem kendi hem de bebek için emziren anne diyeti uygularken belli başlı kurallara uyması gerekir. Öncelikle hedef kilo vermek değil, sağlığın korunması ve mevcut kiloyu artırmamak olmalıdır. Emziren anne diyeti yaparken asla sütü azalmamalıdır. Yanlış diyetler uygulayarak vücutta toksin madde birikmesine neden olmamalıdır. Çünkü bu toksin maddeler anne sütü ile bebeğe geçmektedir.
Emziren Anne Diyetinde Önemli Hususlar Nelerdir?
- Öncelikle bir uzman tarafından hazırlanmalıdır.
- Şok diyetler olmamalı.
- Doğumdan sonraki altı haftadan sonra başlanmalıdır.
- Günde en az 2500 kalori olmalıdır.
- Günde en az üç litre su içilmelidir.
- Anne sütünü kesinlikle azaltmamalı.
- Anne sütü kalitesini değiştirmemeli.
- Ayda en fazla iki kilo verecek şekilde düzenlenmeli ya da mevcut kiloyu koruyacak şekilde olmalıdır.
- Protein bakımından zengin olmalıdır.
- Annenin vitamin ve mineral yönünden zengin olmalıdır.
- Bebeğin günlük vitaminlerini içermelidir.
- Annenin şeker krizlerini önlemelidir.
- Kaliteli gıdalardan oluşmalıdır.
- Bebeğe zarar vermeyen bitki çayları içilmeli.
- Yeterince kalsiyum içermelidir.
Örnek Bir Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalıdır?
Sabah - Bir su bardağı süt
- Bir tane haşlanmış yumurta ya da sebzeli omlet
- Yedi sekiz adet zeytin
- İki kibrit kutusu kadar peynir
- Tere, roka, maydanoz ya da istediğiniz yeşillik
- Domates, salatalık, biber
- İki ya da üç dilim ekmek
Ara Öğün - İki porsiyon meyve
- Rezene gibi bebeğin gazını giderecek bitki çayı
Öğle - İki dilim ekmek
- On yemek kaşığı sebze yemeği
- Bol salata
- Bir su bardağı ayran ya da dört yemek kaşığı yoğurt
Ara Öğün - Bir porsiyon meyve
- Yoğurt (İçine dereotu koyabilirsiniz. Dereotunun süt artırıcı özelliği vardır.)
Akşam - Dört köfte miktarı kadar et, tavuk, balık
- İki dilim ekmek
- Yoğurt
- Bol salata
- Dört yemek kaşığı kadar bulgur pilavı
Ara Öğün - On adet çiğ fındık, badem
- İki adet ceviz
- Bir porsiyon meyve
- Bir su bardağı süt
|