, Kilo almak bazen kişilere göre oldukça zor hatta imkansız bir duruma gelmektedir. Kilo vermenin yanı sıra bazen kişiler kilo almak isterler. Buda kişinin normalden çok zayıf olmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Zayıf olan kişiler genellikle her ne kadar yemek yerse yesin kilo alamazlar. Buda kişinin metabolizmasının hızlı çalışmasından, yediğinin yaramamasından, genetik yapıdan yada vücutta olan herhangi bir rahatsızlıktan dolayı kaynaklanmaktadır. Ancak bu tarz kişiler ilk olarak bir doktora görünerek vücudunda herhangi bir hastalığın olup olmadığını tespit etmelidir.
Daha sonra bir diyetisyene giderek
kilo alma programı hazırlanmalıdır. Ancak kişiler hazırlanacak olan bu programa uzun süreli ve düzenli şekilde uyması gerekmektedir. Aksi halde hazırlanan program hiçbir işe yaramaz ve boşa zaman kaybı yaşanır. Birde bunların yanı sıra kilo almak isterken hazırlanan programlar sağlığa uygun şekilde hazırlanmalıdır. Sağlıksız alınan kilolar herhangi bir hastalığa neden olabilmektedir.
Kilo alma programı nasıl uygulanır neler yapılır?
Kilo alma programı denilince elinize uzun bir liste hazırlanarak verilir. Yapılması gerekenler, beslenme şekli ve uzak durulması gereken durumlar olarak açıklanır. Örneğin bir diyetisyen kilo alma programını bizlere şu şekilde belirtmektedir:
Sabah kahvaltısı: Sabah kalkar kalkmaz kahvaltı sıkı bir şekilde yapılmalıdır ve kişi kendini tamamen doyurmalıdır. Kahvaltıda haşlanmış bir yumurta, bal, pekmez, 2 dilim beyaz peynir, tereyağı, 3 zeytin, 1 bardak süt ve 8-9 dilim ekmek yenilebilir.
Ara öğün: Kahvaltı sonrasında çok ara vermeden yani 2 saat geçtikten sonra bir bardak meyve suyu ve çikolatalı bisküvi yenilmelidir.
Öğle yemeği: Tekrardan iki saat sonra öğle yemeğinde et, bir porsiyon pilav, 2 dilim ekmek, bir kase salata, bir kase yoğurt ve sebzeli herhangi bir yemek yenilerek ardından tatlınızı yiyin. Günlük yaşantınızda su tüketimi az yapıldığı zaman vücut susuz kalır ve hastalıklar oluşur çok yapıldığı zaman metabolizma hızlanır ve kilo almak zorlaşır.
Ara öğün: Öğle yemeğinden sonraki ara öğünde ise meyve, 2 dilim ekmek, bir bardak süt ve 3 dilim peynir tüketilmelidir. Günlük yaptığınız spor ve egzersizleri azaltın.
Akşam yemeği: Akşam yemeğini ise saat 8 gibi yapın ve karnınızı tamamen doyurun. Örneğin bir kase çorba, bir büyük balık, bir tabak makarna, 2 dilim ekmek olabilir. Ardından kuru kayısı, tatlı ve içecek ile kendinizi mutlu edin. Birde en önemli nokta ise yatmadan önce karnınızı tok tutacak atıştırmalıklar yiyin. Yani bir bardak süt olabilir, bir kase sütlaç olabilir yada bir dilim ekmekle peynir olabilir.