Akdeniz Diyeti ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Akdeniz diyeti, beslenme tarzının sağlık üzerinde büyük etkilerinin olduğu uzun araştırmalar sonunda ortaya konmuştur. Obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıkların oluşmasında yetersiz ve dengesiz beslenmenin yeri büyüktür. Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarının Akdeniz diyeti ile %13 oranında düştüğü araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Akdeniz Diyetinin Faydaları Akdeniz diyeti sayesinde vücut için dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinildiği zaman, ideal kilolara ulaşılması ve bu kiloların korunması mümkündür. Eğer kilo problemi varsa, doktor eşliğinde kişiye özel uygun bir Akdeniz diyeti uygulandığında hem fazla kilolardan kurtulunur hem de diğer sağlık sorunları birlikte çözülür. Akdeniz Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Akdeniz diyetinde dikkat edilmesi gereken hususlar arasında meyve ve sebzelerin aşırıya kaçmadan zamanında tüketilmesi yer alır. Haftada en az iki kere deniz mahsulleri tüketilmeli, katı yağlar yerine zeytinyağı, fındık yağı veya mısır yağı kullanılmalı, ekmek tercih edilecekse tam tahıl ekmekleri tercih edilmelidir. Kalp hastalığı riski olanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, üç ay süreyle Akdeniz diyeti uygulayan kalp hastalarında %15 oranında hastalığa yakalanma riskinin azaldığı görülmüştür. Akdeniz Diyeti Listesi 1. Gün Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit büyüklüğünde peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 4-5 tane fındık, 1 Adet elma. Öğle: 1 adet simit, domates salatalık, 1 bardak ayran. Akşam: Et sote, bol salata. 2. Gün Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, 1 kibrit büyüklüğünde peynir, bol miktarda domates salatalık, 5 zeytin, 4 fındık, 1-2 ceviz, 1 adet kivi ya da 1 elma. Öğle: 1 simit, domates salatalık, 1 bardak ayran. Akşam: Kıymalı sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt, salata. 3. Gün Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit kutusu beyaz peynir, bol domates salatalık, 5 zeytin, 5 fındık. Öğle: Peynirle hazırlanmış sandviç, domates salatalık, 1 bardak ayran. Akşam: Taze fasulye, salata. 4. Gün Kahvaltı: 2 dilim kepek ekmek, kibrit büyüklüğünde peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 avuç badem ya da fındık. Öğle: 1 porsiyon meyve. Akşam: Peynirli makarna, salata. 5. Gün Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit kutusu peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 elma. Öğle: 1 meyve. Akşam: Tavuk ve sebze yemeği, makarna, salata. 6. Gün Sabah: 2 dilim kepek ekmek, kibrit büyüklüğünde peynir, bol domates salatalık, 5 zeytin. Öğle: Peynirle hazırlanmış sandviç, bol domates salatalık, 1 bardak ayran. Akşam: Çorba, ızgarada hazırlanmış balık, salata. 7. Gün Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit büyüklüğünde peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 elma. Öğle: Peynirli omlet, bol salata, portakal suyu. Akşam: Pirinç pilavı, cacık ve bol salata. Akdeniz Diyetinin Temel İlkeleri Akdeniz diyeti, temel ilkeleri ile sağlıklı ve dengeli beslenmeyi teşvik eder:
Sonuç Akdeniz diyeti, sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesine katkı sağlar ve çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltır. Dengeli ve çeşitli beslenme prensiplerine dayanan bu diyet, sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyenler için ideal bir seçenektir. |