beslenme tarzının sağlık üzerinde büyük etkilerinin olduğu uzun araştırmalar sonunda ortaya konmuştur. Obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, hiper tansiyon ve kanser gibi hastalıkların oluşmasında yetersiz ve dengesiz beslenmenin yeri büyüktür. Alzheimer ve parkinson gibi beyin hastalıkları ak deniz diyeti ile % 13 oranında düştüğü araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Akdeniz diyeti sayesinde vücut için dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinildiği zaman, ideal kiloları üzerine çıkılmadığı görülür. Eğer kilo problemi varsa doktor eşliğinde kişiye özel uygun bir Akdeniz diyeti uygulandığında hem fazla kilolardan kurtulunur hemde başka sağlık sorunları birlikte halledilir.
Akdeniz diyetinde dikkat edilmesi gereken bir husus meyve, sebzeyi aşırıya kaçmadan zamanında tüketmelidir. Haftada en az iki kere deniz mahsulleri tüketmeli, katı yağlar yerine zeytin yağı, fındık yağı veya mısır yağı kullanılmalı, ekmek kullanılacaksa tam tahıl ekmekleri tercih edilmelidir. Kalp hastalığı riski olanlar üzerinde yapılan bir araştırmada üç ay süreyle Akdeniz diyeti uygulayan kalp hastaları % 15 oranında hastalığa yakalanma da azalmalar görülmüştür.
Akdeniz diyeti listesi
1.Gün
Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit büyüklüğü kadar peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 4-5 tane fındık, 1 Adet elma
Öğle: 1 adet simit, domates salatalık, 1 bardak ayran
Akşam: Et sote, bol salata
2.Gün
Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, 1 kibrit büyüklüğü peynir, bol miktarda domates salatalık, 5 zeytin, 4 fındık, 1-2 ceviz, 1 adet kivi yada 1 elma
Öğle: 1 simit, domates salatalık, 1 bardak ayran
Akşam: Kıymalı sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt, salata
3.Gün
Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit kutusu beyaz peynir, bol domates salatalık, 5 zeytin, 5 fındık
Öğle: Peynirle hazırlanmış sandviç, domates salatalık, 1 bardak ayran
Akşam: Taze fasulye, salata
4.Gün
Kahvaltı: 2 dilim kepek ekmek, kibrit büyüklüğü peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 avuç badem yada fındık
Öğle: 1 porsiyon meyve
Akşam: Peynirli makarna, salata
5.Gün
Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit kutusu peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 elma
öğle: 1 meyve
Akşam: Tavuk ve sebze yemeği, makarna, salata
6.Gün
Sabah: 2 dilim kepek ekmek, kibrit büyüklüğü peynir, bol domates salatalık, 5 zeytin
Öğle: Peynirle hazırlanmış sandviç, bol domates salatalık, 1 bardak ayran
Akşam: Çorba, ızgarada hazırlanmış balık, salata
7. Gün
Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit büyüklüğü kadar peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 elma
Öğle: Peynirli omlet, bol salata, portakal suyu
Akşam: Pirinç pilavı, cacık ve bol salata