Kolesterol Diyeti Kolesterol, hücre zarlarının yapısında yer alan, enerji üretimi ve hormonların sentezinde önemli rol oynayan hayvansal kaynaklı lipidlerden biridir. Ancak, bu lipidlerin fazlalığı, damarlar içinde birikerek kolesterol adı verilen bir duruma yol açar. Yüksek kolesterol, damar iç çeperine yapışarak damar tıkanıklığına neden olabilir. Bu noktada, kolesterol diyeti büyük önem taşır. Disiplinli bir kolesterol diyetiyle kolesterol seviyeleri düşürülebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir. Kolesterolün Nedenleri Genellikle kilolu bireylerde daha sık görülen yüksek kolesterol, ilerleyen yaşlarda metabolizmanın yavaşlaması ve yağ birikimi nedeniyle artış gösterir. Ancak, nadiren yaşlı bireylerde de düşük kolesterol seviyeleri görülebilir. Kolesterol, vücutta yağ birikiminden kaynaklanır. Yağları çözen enzimler ise asitlerdir. Bu nedenle, asidik besinler kolesterol diyetinin temelini oluştururken, doğrudan yağ ve kırmızı et tüketimi minimum seviyeye indirilebilir. Kolesterol Seviyelerinin Ölçülmesi Kolesterol diyetine başlamadan önce, tahlil yaptırılarak kolesterol seviyeleri ölçülmelidir. Normal kolesterol değerleri; LDL (Kötü kolesterol) 130 mg/dL altı normal kabul edilirken, cinsiyet ve genetik duruma göre 130-160 mg/dL arası da normal kabul edilebilir. Bu seviyenin üzerindeki değerler yüksek sayılır. HDL (İyi kolesterol) ise 55 mg/dL normal kabul edilirken, yine yaş, cinsiyet ve yapısal özelliklere göre 40-65 mg/dL arası normal kabul edilir. HDL'nin yüksekliği nadiren görülür. Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır? Kolesterol diyetinin temel kuralları şunlardır:
Şeker, yağların birbirine tutunmasını sağlarken, tuz su tutunmasını ve vücudun ağırlaşmasını sağlar. Bu nedenle, bu maddelerden kaçınılmalıdır. Limonun Faydaları Asitlerin yağlar üzerindeki etkisini biliyoruz. Limon, en önemli asetik maddelerden biridir. Bu nedenle, limon deterjanlarda yağları çözmesi için kullanılır. Kana karışan limonun etkisi de benzerdir. İçeriğinde bulunan asit, kan içinde bulunan yağların erimesine neden olur ve genel kilo kaybı sağlar. Kolesterol diyeti sabah sporu ile başlamalıdır. Spordan sonra bir limon su bardağına sıkılarak, üzerine ılık su eklenip içilir. Üzerine 2-3 kuru kayısı yenebilir. Cevizin Faydaları Ceviz, omega-3 yağ asitleri yönünden oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan farklı lipidler, merkezi sinir sisteminde miyelin kılıf oluşturarak hafıza kaybı ve felç riskini azaltır. Omega-3 yağ asitleri kana karıştığında, kolesterolün çözünerek erimesini ve dolayısıyla kolesterol seviyelerinin düşmesini sağlar. Sabah sporundan sonra, limon suyu içildikten yarım saat sonra 3 ceviz yenilmeli ve üzerine bir bardak su içilmelidir. Devamında bir dilim yağsız peynir, bir dilim tam buğday ekmeği ve greyfurt suyu sabah öğünü için yeterlidir. Balığın Faydaları Omega-3 yönünden zengin olan uskumru, somon, hamsi, sardalya gibi soğuk deniz balıklarını öğle yemeğinde yeşillikle tüketmek, kolesterolün düşürülmesine önemli katkı sağlar. Öğleden sonra saat 16.00 civarında portakal suyu tüketmek, düşen şeker seviyenizi düzenleyecektir. Domates, Zeytinyağı ve Kereviz Suyunun Faydaları Kolesterol diyeti, domates, zeytinyağı ve kereviz suyu gibi besinlerin düzenli kullanımı ile bile düşürülebilir. Bu besinlerin akşam yemeğinde tüketilmesi önerilir. Akşam yemeği haşlanmış sebzelerden oluşmalı, sebzeler zeytinyağı ile terbiye edilebilir. Üzerine kereviz suyu ya da domates suyu içilmeli ve bu şekilde bir günlük kolesterol diyeti tamamlanmış olur. |