Obezite Formülü
Obezite Formülü; bu formülü anlatmadan önce obezitenin ne anlama geldiğini anlayıp ona göre davranmalıyız bunun için önce bir doktor kontrolünden geçmek gerekir. Obezite, dünya sağlık örgütünün açıklamalarına göre, vücutta kişinin sağlığını bozacak kadar aşırı oranda yağ birikmesiyle meydana gelen genetik bir hastalık olarak tanımlanır.
Obezite başta bağışıklık sistemi olmak üzere, kalp-damar, sindirim sistemi ve solunum organları gibi hayati önem taşıyan birçok organda olumsuz etkileri vardır. Kişinin obez olduğu beden kitle indeksi ile hesaplanır.
Obezite formülü ile hesaplama yaparken beden kitle indeksindeki hesaplamalarda 30 sayısı kriterdir. - 18,5 ile 24,99 arasında olan değerler dünya sağlık örgütünün koymuş olduğu kritere göre normal sayılırken
- 25'in üzerinde olması fazla kilolu
- Bu değer şayet 30'un üzerinde ise obezite rahatsızlığı vardır.
- 40 ın üzerinde olması morbid obezite olarak değerlendirilir.
Obezite formülünü kullanırken; ağırlık, boyun uzunluğunun karesine bölerek hesaplanır.
70 kilogram ağırlığında ve 150 metre boyunda birisi için beden kitle indeksini hesaplayacak olursak.
Boyun karesi: 1.50 x 1.50= 2.25 olarak hesaplanır.
70/ 2.25= 31.11 Eğer beden kitle indeksi 30'un üzerinde çıkmışsa bu kişiler obez olarak nitelendirilir.
Obezite formülü ile beden kitle indeksi hesaplanırken formül dışında başka kriterlere de bakılır.
- Yağ dokusuyla kas dokusunun oranları kıyaslanır erkeklerde yağ oranının %25, kadınlardaki yağ oranının ise %30 olması gerekir üzerinde olması obezitenin varlığını gösterir
- Vücudun birtakım bölgelerine özellikle bel çevresine bakılır eğer yağlanma fazla ise obezitenin varlığı konusunda fikir verir. Erkeklerde göbek çevresi 94 cm geçmemeli geçtiği durumlarda risk artmış demektir. Kadınlarda ise 80 cm geçmemelidir.
Obezite formülü uygulandıktan sonra vücut tipine bakılarak yağ miktarının hangi bölgelerde biriktiği belirlenir ve obezitenin tedavisinde izlenecek yolun da belirlenmesinde yardımcı olur.
19.01.2024 21:19:04
Obezite Formülü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|