Hamilelikte diyet; Hamilelik tarif edilemeyecek kadar güzel bir duygudur. Bu yüzden hamile bir bayan hem kendi için hem de bebeği için sağlıklı beslenmek zorundadır. Hamilelikte kişi elbette kilo alacaktır. Fakat ideal olan değerlerde kilo almak en sağlıklısıdır. Ancak her hamilenin yaş, boy, kilo, metabolizma hızları farklı olduğu için kilo alma oranları da değişmektedir.
Diyet; kişinin belirli bir forma girmesi, kilo vermesi, spor yapması, ideal kiloya ulaşması anlamını içerir. Fakat hamilelikte diyet bu anlama gelmemeli, beslenme şekli daha dikkatli ve daha az yemeli anlamında olmalıdır. Hamile kadın hamileliğinde her şeyden gerektiği kadar yemelidir. Hamilelerde belirli bir dönemde halk arasında aş erme dediğimiz olay başlarına gelir. Hamileler hiç aklınıza gelmeyen besini bile isteyebilir ve mutlaka istediğini de yemelidir. Bu düşünce halk arasında eğer istediğini yiyemezse çocuğun eksik doğacağına inanışı vardır. Bu düşünce bile hamile bayanlarda yeme özgürlüğünü ifade ediyor.
Hamilelikte kilo alımı her bayana özgü bir olaydır. Bazı hamileler hamile kaldığı günden itibaren kilo alırken, bazıları aş erme dediğimiz dönemde her şeyi yiyememe, mide bulantıları sayesinde beslenememekten zayıflar kalırlar. Hamilelik boyunca ideal kilo alımı ortalama 9-13 arasıdır. 9 kilodan az almışsa bir anne sağlıklı beslenmemiş ve bebeğini de etkilemiştir. 13 kilodan fazla kilo aldıysa bu da bebeğin iri bir bebek olacağının göstergesi olabilir.
Hamilelikte diyet yaparken nelere dikkat etmelidir?
Hamilelikte diyet hiçbir uzaman tarafından önerilmez. O nedenle bir diyet listesi de yoktur. Hamilelikte sadece sağlıklı ve dengeli beslenme ile kilo kontrolü vardır. Bunun için bazı kurallara dikkat ermek anne adayına yardımı olacaktır.
- Protein olarak; süt, yumurta, peynir, kırmızı ve beyaz et tüketmelidir.
- Sebze olarak; yeşillik, havuç, domates, pırasa, taze fasulye, lahana tüketmelidir.
- Meyve olarak; şekerli meyvelerden uzak durmalıdır.
- Karbonhidrat olarak; hamur içi, ekmek, şekerli gıda, yağ gibi besinlerden uzak durmalıdır. Kızartma yerine ızgara ve buğulama tercih edilmelidir. Daha çok lifli besinler tüketmelidir. Beyaz un yerine kepekli un, tam buğday un ya da çavdar unu tercih edilmelidir.