Gut Diyeti, metabolizma kaynaklı doğumsal bir hastalık olan gut hastalığı, kanda ürik asit artması nedeniyle, hastalığa genetik olarak yatkın olan bireylerde iltihaplı bir eklem hastalığıdır.
Gut diyeti için kesin olarak yasaklı gıdaların yanında özellikle tüketilmesi gereken gıdalarda bulunmaktadır. Gut hastalığı tüm eklem hastalıklarının %5'ini kapsarken daha çok 40-50 yaş aralığındaki erkek bireylerde görülmektedir.
Ürik asidin kanda normal konsantrasyonda kalabilmesi için gut diyeti son derece önemlidir. Gut hastalığı ile alakalı bilimsel gelişmeler ışığında eskiden hastalara
gut diyeti için önerilen protein içeren her şeyden uzak durulması kuralı artık yerini ezber bozan gelişmelere bırakmıştır. Daha eski zamanlarda süt ve süt ürünü içeren besinler, gut diyetinde kesinlikle yer almıyordu. Ama artık süt ve yoğurdun
gut diyeti için hastalığın risklerini azaltma faktörü olduğu bilimsel olarak tespit edilmiş durumda. Yağsız süt ve yoğurt tüketenlerde gut hastalığı riski yarı yarıya azalmaktadır. Hastalık için bir diğer risk faktörü ise bitkisel proteinler dahil hiçbir şekilde protein içeren gıda tüketilmemesi idi. Bu durumda tarihe karıştı ve bitkisel proteinlerin gut ataklarında hiçbir etki yaratmadığı tespit edildi.
Gut diyeti için kesin olarak yasaklılar sakatlardır. Kabuklu deniz ürünleri ve küçük balıklarda hastalıkta olumsuz etkilere sahip olup, bu durum hayvansal proteinlerin yasak olduğunu açıkça gösteriyor. Alkol alımı ve yetersiz su tüketimi de hastalığı tetikleyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır.