Glutensiz diyet, özellikle çölyak hastalarına uygulanan bir diyet türüdür. Tahıl ve tahıl türevleri ile beslenme sonrası ortaya çıkan otoimmün hastalıkta glutensiz diyet uygulanır.
Glutensiz diyet bir yaşam biçimi haline dönüştürülerek ömür boyu devam eden bir diyettir. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, kronik hastalık riskinin azaltılmasında en önemli faktördür.
Glutensiz diyet şu an için çölyak hastalığının tek tedavi şekli olup bu yüzden çok önemlidir.
Glutensiz diyet hastalığın ortaya çıktığı ilk dönemlerde hastaları yeterince zorlamış olsa da şu an günümüz şartlarında glüten içermeyen ürünlere ulaşmak çok kolay olduğu için
glutensiz diyet de oldukça kolay uygulanabilir hale gelmiştir.
Glutensiz diyet nedir, nasıl yapılır?
Arpa, yulaf, çavdar ve buğday ürünlerinde bulunan gluten ve gluten içeren gıdalara karşı ince bağırsağın hassasiyet göstermesinden dolayı oluşan hastalıkta glutensiz diyet uygulanır. Bu ürünlerin ikamesi olan ürünler ile yapılan diyet türüdür.
Glutensiz diyet için tüm çeşitleri ile örnek bir beslenme şu şekilde olmalıdır.
- Sabah, içecek olarak çay, ıhlamur, süt veya meyve suyundan oluşan içecek, bir dilim beyaz peynir, yumurta
- Ara öğün için, bir porsiyon herhangi bir meyve veya diyet uzmanı aksini belirtmemişse sütlü bir tatlı
- Öğle yemeği için, pirinç, pirinç unu ya da patatesle yapılmış bir sebze çorbası, tavuk ya da et ızgara, kinoalı salata, pirinç unu yapılmış herhangi bir tatlı
- İkindi öğünün de ise bir porsiyon meyve ve bitki çayı
- Akşam yemeğinde, bakliyatlar ile yapılmış etli bir yemek, yeşil salata, hoşaf ya da komposto tercih edilebilir.
Aslında glutensiz diyet için yasaklı gıda grubu iyi bir şekilde bilinirse örnek glutensiz diyet listesini kendiniz rahatça oluşturabilirsiniz.
Bulgur, makarna, şehriye, erişte, kuskus, bisküvi, simit, ekmek, tarhana, kraker, börek, pasta, kurabiye tahıl gurubu için kesinlikle uzak durulması gerekenlerdendir. Pirinç ve unu, soya fasulyesi, patates ve nişastalı yiyecekler içeren her türlü çorba ve yemek tüketilebilir.
Her türlü et ve tavuk ve bakliyat ürünleri nişasta ve pirinç unu ile yapılan tatlılar dahildir. Tatlılarda ise baklava, kek, börek, çörek, kurabiye, puding, gofret, çikolatadan uzak durulmalıdır.
Glutensiz diyet çorbalarında ise tarhana, şehriye, erişte ve paket içerisindeki her türlü hazır çorbadan uzak durulmalıdır. Paketlenmiş ürün tercih ederken ise üzerinde glutensiz ibaresi olmasına özellikle dikkat edilmesi gerekir.