Gluten Diyeti
Gluten Diyeti, gluten diyeti çölyak hastalığı olan kişiler tarafından yapılan bir beslenme şeklidir. Bu hastaların glutenli besin aldıkları zaman bağışıklık sisteminin uyarılması nedeni ile bağırsağın iç yüzeyinde iltihaplanma meydana gelir. Sağlıklı bağırsakta bulunan villüsler azalır ya da tamamen kaybolurlar. İltihaplanmış olan bağırsaklar diğer faydalı besinleri emme görevini yerine getiremez.
Bu durumda da vücut ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alamaz ve diğer hastalıkların yolu açılır. Bundan dolayı gluten diyeti bu hastalığı taşıyanlar için hayati önem taşır.
Gluten diyeti nedir, nasıl yapılır?
Gluten diyeti hastanın ömür boyu, glutensiz gıdalarla beslenmemesidir. Gluten içeren besinler suda çözünmeyen ve şişme özelliği olan besinlerdir. Bu besinler vücuda alınıp şişme yaptığı zaman elastikleşip gaz tutma özelliğine sahip olurlar. Gluten diyeti, buğday prolamini, çavdar, arpa, yulaf ve bunların melez varyetelerini içermeyen beslenme şeklidir. Piyasada ve marketlerde satılan ürünlerde glutensiz ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir. Gluten diyeti yapan kişilerin tükettiği gıdalarda üzeri çarpı ile çizilmiş bir tahıl sapı sembolü bulunur.
Gluten diyeti yapan kişiler içecek olarak- Süt, kahve, salep, ıhlamur, adaçayı, ayran, meyve suları ve gazlı içecekleri tercih edebilirler. Bunun yanı sıra boza gibi mayalı içecekler, şarap, bira, viski ve buğday rakısı kesinlikle uzak durulması gereken içecekler arasındadır.
Gluten diyeti yapan kişilerin tüketebileceği besinler ise- Gluten diyeti kırmızı ve beyaz et gurubunda, et, balık, tavuk, hindi ve sakatatlar tüketilebilirken, ekmek içi ve bulgur ile yapılmış köfteler, etli pide ve etli kıymalı börek gibi besinlerden kesinlikle tüketilmemelidir.
- Yumurta glüten diyeti için tüketilebilir besinler arasındadır.
- Gluten diyeti için asıl önemli konu tahıllar kısmına gelince, pirinç ve pirinç unu, mısır unu, patates unu ve patates nişastası, nohut, kestane, karabuğday unu, kinoa, mercimek unu ve darı tüketilebilir besinlerdir. Gluten diyeti için uzak durulması gerekenler ise buğday, çavdar ve arpa içeren aklınıza gelebilecek her türlü yiyeceklerdir. Bunlar, makarna, şehriye, erişte, tarhana, bisküvi, bulgur, ekmek, yufka hatta dondurma külahı bile bu listede yer alır.
- Kuru baklagillerin tamamı, sebze ve meyveler gluten diyeti yapanların tüketebileceği guruptadır.
- Gluten diyeti için çorba grubuna göz atarsak sebze, pirinç, mercimekle yapılan çorbaların yanı sıra et ve tavuk sulu çorbalar rahatlıkla alınabilir. Şehriye, un, tarhana, düğün ve her tür hazır çorbadan uzak durulmalıdır.
- Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar aşırıya kaçmadan tüketilebilir.
- Tatlılar gurubuna göz attığımızda sütlaç, kazandibi, muhallebi, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, lokum ve komposta tüketilebilir tatlılar arasında iken, baklava, tulumba, kek, pasta, kurabiye, kraker, gofret, çikolata, irmik helvası kısacası un içeriği olan her türlü tatlı yasaklı gıdalar arasındadır.
- Buğday içeren ketçap gibi çeşni verici maddeler ve hazır salça kesinlikle tüketilmemelidir. Ev salçası, sirke, tuşu tüketilebilir.
- Gluten diyeti için süt, yoğurt ve peynir sakıncasız krema ve kaymak ise uzak durulması gerekenlerdendir.
19.01.2024 02:07:12
Gluten Diyeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|