{ "title": "Yoğurt Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Yogurt-Diyeti-55554.jpg", "date": "22.01.2024 00:25:21", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Yoğurt Diyeti, Yoğurt bir süt ürünüdür. Sütün mayalanması sonucu elde edilir. Her hayvanın sütünden yoğurt elde edilebilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen yoğurt türleri manda yoğurdu ve inek yoğurdudur. Manda sütü inek sütüne göre biraz daha yağlı olduğu için manda yoğurdu daha lezzetli olur. Yoğurt yoğun miktarda mineral ve vitamin barındırır. Sağlığa faydaları saymakla bitmez. Dışarıda satılan yoğurtlar yapım aşamasında genellikle farklı aşamalardan geçtiği için bazı vitamin ve minerallerin değerlerini kaybetmektedir. O nedenle çoğu Uzman evde yapılan yoğurtların tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu vurgulamaktadır.

Yoğurdun Diyet Listesinde Yer Almasının Önemi

Yoğurdun sağlığa faydalarının yanı sıra kilo verme özelliği de olduğu için çoğu diyet listesinde yer alır. Diyet listelerinde yer alan yoğurtlar genellikle ya probiyotik ya da yağsızdır. Probiyotik yoğurt tercih edilmesinin en büyük nedeni sindirime yardımcı olmasıdır. Çünkü bu yoğurtların içerisinde bağırsak mikroflorası için faydalı birçok mikroorganizmalar bulunur. Bu mikroorganizmaların temel görevi gıdaların parçalanmasına yardımcı olarak kabızlığa karşı koruma sağlar ve bu sayede sindirimi kolaylaştırır. Yoğurdun diyet listelerinde yer almasının ikinci nedeni ise protein bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olmasıdır. Diğer pek çok besine göre içerisindeki karbonhidrat oranı oldukça az olduğu için diyette olan bir kişinin günlük karbonhidrat ihtiyacını rahatlıkla karşılar. Ayrıca yüksek mineral ve vitamin içeriğe sahip olması nedeniyle besin değeri oldukça yüksektir. Bu sayede uzun süreli tokluk hissi sağlar. Yapılan araştırmalarda yoğurdun diyetteki olumlu etkisi ispatlanmıştır. Ara öğün ya da atıştırmalık olarak yağsız yoğurt eden bir kişi ile yoğurt tüketmeyen bir kişi karşılaştırılmıştır. Yağsız yoğurt tüketen kişinin diğerine oranla %25 daha fazla kilo verdiği ve bel bölgesindeki yağların %80 üzerinde yakıldığı tespit edilmiştir. Bunun en büyük nedeni yoğurt tüketiminin kişiyi aç bırakmadan ve metabolizma hızını düşürmeden kilo verdirmesidir. Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve amino asitler fazla yağların yakılmasına yardımcı olur. Yoğurt ayrıca kasları kuvvetlendirdiği için önemli bir protein deposudur.

Yoğurt Diyeti Nasıl Uygulanır?

Yoğurt diyeti düşük kalorili bir diyet olduğu için kısa sürede kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıkça tercih edilir. Oldukça ekonomiktir. Diğer diyetlerde olduğu gibi pahalı besinler listede yer almaz. Yoğurt bol miktarda su içerdiğinden vücuttaki şişkinlikleri atmaya yardımcı olur. Ancak kişinin yine de günde 2 litre su tüketmesi gerekir. Özellikle sabah kalkınca 1 büyük bardak ılık limonlu su metabolizma hızını artırır. Sabahları daha dinç uyanmanıza yardımcı olur. İmkân varsa günlük yarım saat yürüyüşler yapılabilir. Hareketsiz yaşam diyetlerin baş düşmanıdır. O nedenle asansör kullanmak yerine merdivenleri tercih etmek bile yoğurt diyetinden olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Gün içi bitki çayları serbesttir. Yeşil çay tüketimi günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.

Yoğurt Diyeti Örnek Liste

İster direkt olarak ister kür şeklinde hazırlanarak tüketilebilir. Göbek bölesindeki fazla yağlar için kür, daha çok tercih edilir. Bunun için bir kâse yağsız yoğurda yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı pul biber eklenerek iyice karıştırılır. Listede yoğurt yazan yerler kür tarifi ile değiştirilebilir. Yoğurdu sade tercih edenler içerisine istediği baharatı ilave ederek tatlandırabilir.

Yoğurt diyeti günlük periyotlarda ve 2 günlük ara verilerek yapılmalıdır. En fazla 3 kez tekrarlanmalıdır.

1. Gün

Uyanınca: 1 bardak limonlu ılık su.

Kahvaltı: 1 kâse yağsız yoğurt, 1 fincan şekersiz çay.

Öğle: 1 kâse sebze çorbası (Bakliyat içermemelidir), 1 kâse yağsız yoğurt.

Ara Öğün: 1 fincan limonlu yeşil çay, 1 adet yeşil elma, 1 kâse yoğurt.

Akşam: Öğlen tüketilenlerin aynısı.

Yatmadan önce: 3-4 adet kuru kayısı, 1 fincan şekersiz bitki çayı (Melisa, papatya, ıhlamur olabilir)

2.3.4 ve 5. Gün

Uyanınca: 1 bardak limonlu ılık su.

Kahvaltı: 1,5 yemek kaşığı yulaf ile hazırlanmış 1 kâse yağsız yoğurt, 1 fincan şekersiz çay.

Ara Öğün: 1 fincan limonlu yeşil çay, 1 kâse yağsız yoğurt, 1 adet elma.

Öğle: 1 kâse sebze çorbası (Bakliyat içermemelidir), 1 kâse yağsız yoğurt.

Akşam: 1 kâse mercimek çorbası ve 1 kâse yağsız yoğurt.

Yatmadan önce: 3-4 adet kuru incir, 1 fincan şekersiz bitki çayı (Melisa, papatya, ıhlamur olabilir)
" } ] }