{ "title": "Vegan Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Vegan-Diyeti-22295.jpg", "date": "20.01.2024 09:19:30", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Vegan diyeti; Veganlık aslında protesto amaçlı olarak ortaya çıkmıştır. Veganlık hayvansal olan besinlerin tüketilmesine karşı olan bir beslenme şeklidir. Bunun yanı sıra süt ürünleri, yumurta ve bal bile tüketmezler. Yün, ipek gibi hayvansal ürünlerle hazırlanmış olan maddeleri kullanmayan ve beslenmeleri bile bitkisel olan topluluktur. Kısacası hayvanlara zarar verebilecek olan her şeyden uzak dururlar. Aslında vegan diyeti bir felsefedir.

Vegan beslenme

Vegan diyeti, vücuda detoks etkisi yapmaktadır. Gün içerisinde tüketilecek olan meyveler, sebze, baklagiller ve zeytinyağı ile vücudun ihtiyacı olan vitaminler ve mineral gereksinim karşılanmış olur. Detoks etki yaratabilmek için ise en az sekiz bardak su içilmesi gereklidir. Diğer diyetlere göre kolesterol ve katı yağ oranın düşmesini sağla. Hayvansal gıdaların kullanılmamasından dolayı vegan kişiler diğer insanlara göre obezite, bazı kanser çeşitleri, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların oluşma ihtimali düşürmektedir. Tüketmiş oldukları besinler sağlıklarını olumlu etkilemektedir.

Vegan diyetinde besleme listesi

Vegan diyeti uygulayanların dikkat etmesi gereken protein, çinko, kalsiyum ve demir gibi minerallerdir. Vitamin ve mineralleri karşılayabileceği besinler; fasulye, avokado, yulaf, fındık, chia tohumu, brokoli, kahverengi pirinç, armut, limon suyu, kırmızı şarap, greyfurt, badem, yeşil çay, kuşkonmaz, domates, biber, mercimek, muz, patlıcan, mantar, soya fasulyesi, humus, tofu, kinoa, seitan.

Vegan diyeti listesi

Kahvaltı: Sabah kahvaltısında, 1 dilim yağsız peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, esmer ekmek en fazla iki dilim, Bir bardak yeşil çay 4-5 adet zeytin ve salata (Semizotu, marul ve tereden yapılması gereklidir. Kahvaltı zamanı diğer tüketilebilecek olan besinler; tost (Kajulu ya da avokadolu), bir su bardağı soya sütü, pankek (Yaban mersinli ya da keten tohumlu), 3 yemek kaşığı müsli (Kuru meyveler ile çeşitlendirilmiş), krep (Domatlı, mantarlı ve tofulu), şekersiz çay, ada çayı.

Ara öğün: mevsim salatası (Tere, domates, marul, maydanoz ve semizotundan yapılmalı) Ara öğünde başka tüketilebilecek olan besinler kuru ve taze meyveler, bol su ve gün içerisinde 4 bardağı geçmeyecek şekilde sıcak içecekler.

Öğle: Öğlen vaktinde yukarıda belirmiş olduğumuz mevsim salatalarından biri yapılabilir. Yanına 1 kâse organik yoğurt ve lahana çorbası ile menü tamamlanabilir.

Akşam: Akşam yemeğinde taze fasulye, bir kâse organik yoğur, 3 adet yemek kaşığı pilav ve sebzeli mevsim salatası.

Gece: Gece yatmadan evvel bir bardak yağsız süt ya da bir fincan yeşil çay.

Öğlen ve akşam öğünlerinde tüketilebilecek diğer besinler; nohut, mercimek, fasulye gibi bakliyatlar ile az organik salça ve yağ ile yapılmış yemekler, yeşillikler ile hazırlanmış olan salataya bulgur veya kinoa 3 adet yemek kaşığı eklenebilir, semiz otu, ıspanak ve lahana ile hazırlanıp içerisine pirinç ya da bulgur kullanılan fırın yemekleri, haşlanarak yapılan az yağlı ve sebzeli makarnalar, bulgur ve pirinç pilavı (Mevsime ait sebzeler ve az uygulanan baharatlar ile yapılmış olan), mevsime ait olan sebzeler ve bakliyat ile yapılan çorbalar.

Vegan diyetinde doğal olan tatlandırıcılar ile yapılmış olan kek, kurabiye ve tatlılar tüketilebilir. Doğal tatlandırıcı olarak, pekmez, kuru üzüm, stevia, kuru incir, hurma kullanılmaktadır. Tatlıların içine kepekli unlar uygulanırsa hafif olacaktır.
" } ] }