{ "title": "Ürik Asit Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Urik-Asit-Diyeti-98428.jpg", "date": "20.01.2024 10:11:39", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Ürik asit diyeti, Kanda yer alan bir bileşik olan ürik asit genellikle kanda çözülüp böbreklere yerleşir ve böbreklerde üreye dönüşür. Bazı nedenlerden dolayı ürik asidin böbrekler tarafından atılamadığı durumlarda ya da ürik asit üretiminin aşırı olduğunda kanda ürik asit miktarı yükselebilir. Hiperürisemi olarak adlandırılan bu durum ilaç tedavisi ile aynı zamanda uygulanabilecek ürik asit diyeti ile kontrol altına alınabilir.

Ürik asit yükselmesi belirli seviyede ise bu durum ilaç tedavisine gerek kalmadan yalnızca ürik asit diyeti ile tedavi edilebilir. Kanda normal değeri 2-6 mg/dl olması gereken ürik asit yükselmesi birtakım böbrek hastalıkları ile metabolik bozukluklardan kaynaklanır. Ürik asit yükselmesi eklem iltihabı olan gut hastalığı, böbrek yetmezliği, böbrek taşı, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi hastalıklarına neden olabileceği için kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Ürik asit diyetinde dikkat edilmesi gereken konular
Ürik asit diyetinde tüketilmesi önerilen gıdalar nelerdir?

Diyet programında yarım yağlı ya da yağsız süt ve süt ürünleri ile yumurta, ekmek, tahıl, çay ve kahve tüketilebilir. Bununla beraber ıspanak, patates, bezelye, domates, lahana ve biber gibi sebzelere ağırlık verilmesi gerekir. Ürik asit diyetinde meyvelerin önemi oldukça büyüktür. Muz, vişne ve mor renkli meyveler ile portakal ve mandalina gibi C vitamini açısından zengin meyveler ürik asit oranını düşmesine yardımcı olur. Ürik asit diyetinde kakao ve çikolata tüketilmesinde de hiçbir sakınca yoktur.

Ürik asit diyetinde tüketilmemesi önerilen gıdalar

Aalkol, kepekli ekmek, patates kızartması ile yağlı yiyecekler, çavdar ekmeği, salam, sucuk, sosis, pastırma, işkembe, mantar gibi yiyecekler ürik asit diyetinde tüketilmemelidir. Bununla beraber tuzlu fıstık, turşu ve benzeri yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
" } ] }