{ "title": "Sıvı Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Sivi-Diyeti-11882.jpg", "date": "19.01.2024 05:59:47", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Sıvı diyeti, Su insan vücudunun en önemli bileşenidir. Canlılar için yaşam kaynağıdır. Vücudumuzda bulunan hiçbir organ su olmadan görevini yerine getiremez. Vücudumuzun her bir zerresi diğer zerresi ile ahenk içindedir. Vücuttaki su miktarının %1 oranında azalması bile kişide yorgunluk, halsizlik ve en önemlisi baş ağrısına neden olur.

Su aynı zamanda diyet yapanlar için de oldukça önemlidir. Suyun mucizevi etkisi vücuttaki fazla yağın atılmasına yardımcı olur. Düzenli su tüketimi böbreklerdeki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Öğünlerden önce tüketilen su metabolizmayı hızlandırır ve midenin dolmasını sağlayarak kişiye tokluk hissi verir. Uzmanlar günlük minimum 2,5 litre su tüketilmesini önerir. Çünkü su bunca yararın yanında vücudun dinç ve diri kalmasına da yardımcı olur.

Sıvı diyeti diğer diyet türlerinden biraz farklıdır. Tam olarak ne zaman keşfedildiği bilinmemekle birlikte Amerika'da yayımlanan bir makaleye dayandığı bilinmektedir. Sıvı diyetinin amacı, vücuda soğuk su girdiğinde; soğuk su vücut ısısını yakalamak için ekstra efor sarf ederek kalorilerin yakılmasına yardımcı olur. Sıvı diyetinde, günlük tüketilen sıvılara ek olarak 2 litre soğuk su tüketilmesi gerekmektedir. Ancak tek seferde değil gün içerisinde 8 parça halinde tüketilmelidir. Sıvı diyeti tamamen masrafsız bir diyettir. Suyun herhangi bir özellikte olmasına gerek yoktur. Doğal içme suyu idealdir. Olumsuz olarak tek yönü ise sıvı diyeti yapan kişilerde gün boyunca hissedilecek şişkinlik halidir. Bunun yanı sıra kişi suya karşı oldukça hassaslaşır. Bu nedenle mide bulantısı yaşanması olağandır.

Sıvı diyeti dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sıvı diyetinde su harici tüketilen içeceklerin oda sıcaklığında olması yeterlidir. Alınan kalori günlük 1300 civarı olmalıdır. Oldukça çeşitleri vardır. Bunlar şeffaf sıvı diyeti, laktoz içermeyen sıvı diyeti ve düşük lifli sıvı diyetidir. Sıvı diyeti en fazla 7 gün uygulanmalıdır. Şekersiz meyve suları, yağsız çorbalar, süt, maden suyu, meyve çayları, yeşil çay, kahve türleri, ayran ve sebze suları tüketilebilecek sıvılar içerisinde yer alır. Çok az miktarda tahıl tüketimi yapılabilir. 3 ana öğün, 2 ara öğün, uyandıktan sonra ve yatmadan önce olmak üzere toplamda 7 öğünden oluşur. Sadece sabahları zeytinyağı tüketimine izin vardır. Bu sayede bağırsaklar yumuşayarak boşaltım sistemi olması gerektiği gibi çalışır. Ara öğünlerde protein ağırlıklı bazı kuru yemişlere izin vardır. Salatalığın içerisinde yüksek miktarda su bulunduğu için kişi acıktığında dilediği kadar salatalık tüketebilir.

Sıvı diyeti örnek liste nasıl olmalıdır?

Diyet listesi harici 2 litre soğuk su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Uyandıktan sonra: 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı ılık limonlu su.

Sabah: 1 bardağı greyfurt ve portakal suyu, 1 fincan yeşil çay ve sütte ıslatılmış 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi.

Ara öğün: 5 adet iç badem, 1 fincan papatya çayı, 1 şişe maden suyu, 1 bardak maydanoz suyu.

Öğlen: 2 kâse sebze çorbası, 1 su bardağı ananas suyu, 1 fincan ıhlamur.

Ara öğün: 3 adet tam ceviz, 1 fincan zencefil çayı.

Akşam: 2 kâse sebze çorbası, 1 bardak ayran.

Yatmadan önce: 1 su bardağı ananas suyu, 1 bardak maydanoz suyu.
" } ] }