{ "title": "Safra Kesesi Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Safra-Kesesi-Diyeti-63124.png", "date": "19.01.2024 12:27:21", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Safra Kesesi Diyeti, Sağlıklı bir şekilde yaşamayı kapsayan beslenme düzenidir. Genel tanımı ile safra, karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karaciğerin hemen alt kısmında bulunan torba şeklinde bir organdır. Karaciğerin yaptığı safra bu safra kesesinde birikerek buradan on iki parmak bağırsağa geçişini sağlar ve bağırsağın görevini yapmasına yardımcı olur. Safra kesesi aynı zamanda safra yollarının iltihaplarını da düzenler. Safra kesesi ile ilgili iltihaplarının en çok görülen nedeni ise safra kesesi ağzının tıkanmasıdır. Bu tıkanma da genellikle safra taşı sebebiyle olur. Safra kesesi iltihabının en önemli belirtisi olarak karnın sağ taraf üstünde şiddetli ve ateşli ağrılar görülür. Bu ağrılar ön taraftan göğüs kısmına ve sırttan sağ kürek kemiğinin alt kısmına kadar yayılır. Safra, yağları ve diğer maddeleri sindirmeye yardım eder. Karaciğer fonksiyonlarından biri de kan içerisindeki toksin maddeleri uzaklaştırır. Karaciğerin tüm topladığı bu toksinler safra içerisinde toplanır. Safra ilk önce safra kesesine ulaşır ve ince bağırsağa besin ulaşana kadar orada kalır. Genelde safrada safra tuzu, kolesterol ve bilirubin pigmentleri gibi atıklar vardır. Dolayısıyla kolesterol ya da safra tuzu sertleşir ise taşa benzeyen bir madde oluşturur. Safra taşları, safra kesesi ya da safra kanalında bulunan çakıla benzeyen sert çökeltilerdir. Bu tıkanmaya sebep olan safra kanalında, karaciğerde ya da pankreasta enfeksiyona yol açar. Bunun yanı sıra, yağlı gıdalar içeren ve düşük lif bakımından bir beslenme halinde safra taşlarının oluşmasına neden olur. Safra kesesi diyeti beslenmede yapılan bazı değişiklikler sayesinde safra taşlarını önlemeye yardımcı olur.

Safra Kesesi Diyeti Nasıl Yapılır?

Özellikle öğün atlamak, hızlandırmak safra kesesindeki taşların oluşumuna sebep olur. Safra kesesi diyeti ile aynı şekilde günlük alışılmış olan öğünleri tüketmeleri gerekir. Yapılan araştırmalara göre, sebze yiyen kişilerde safra kesesi taşları çok daha az miktarda görülmüştür. Ancak safra kesesi diyetine uyum sağlarken, sabah kahvaltısında buharda hazırlanacak şekilde omlet tüketilmelidir. Omletin yanına yağsız lor peyniri ve muz yenmelidir. İkinci öğle yemeğinde muz ve yeşil çay tüketilebilir. Üçüncü öğle yemeğinde Bazı tahıllarla birlikte sebze çorbası da tüketilebilir. Ayrıca kızarmış tavuk da aşırıya kaçmamak üzere diyet listesine eklenebilir. Dördüncü gün ara öğünde salatalık salatası ile yanında buharda kızarmış haşlama patateste ilave edilebilir. İçecekler olarak muzlu süt, ayran, adaçayı ve ıhlamur içilebilir.

Safra kesesi diyeti yaparken kahvaltıda haşlanmış yumurtanın sadece beyazı, dil peyniri ve kaşar peyniri tüketilir. Çorbalar kısmında tarhana, yayla çorbası, un çorbası, pirinç çorbası, domates çorbası ve şehriye çorbası tüketilir. Unlu kısmında makarna, şehriye, erişte, irmik, sade kek, kurabiye ve şekerli sade kuru pasta olarak tüketilir. Tatlılar kısmında ise fırında pişmiş revani, yoğurt tatlısı, sade lokum, reçel, süzülmüş bal ve şeker gibi zengin besinler ile genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
" } ] }