{ "title": "Obezite Nedir", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Obezite-Nedir-78417.jpg", "date": "20.01.2024 11:20:19", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Obezite nedir deyince ilk akla gelen şey kilodur. İnsanın büyümesi ve gelişmesi sağlıklı bir şekilde üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan yiyecekler yeterli ve dengeli ölçüde vücutta kullanmasıdır. Günlük yaşamda bireylerin hamilelerin, çocuk, emzikli kadın, erkek, kadın, yaşlı ve genç olarak herkesin farklı, farklı günlük enerjiye ihtiyaçları vardır. Sağlıklı bir hayat geçirmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekir.

Obezite nedir ve bireylerin olması gereken kilo nedir?

Yetişkin bir kadının yüzde 25'i erkeklerde ise %30'un üstünde yağ oranı çıkması obeziteyi getirir. Obezite nedir dersek günlük aldığımız enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda harcanmayan kaloriler vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Teknolojisinin gelişmesi ile yaşamın getirdiği kolaylıklar insanların günlük hareketlerini önemli ölçüde sınırlamıştır. Vücutta biriken fazla yağ ve hareketsiz yaşam vücudun yaşam kalitesini bozar. Türlü hastalıkların sebebi olarak Dünya Sağlık Örgütü vücutta aşırı derecede sağlığı bozacak kadar yağ birikmesini obezite adını vermişlerdir.

Obezite nedir ve obeziteye sebep olan nedenler?

Günümüzde obezite nedir sorusu sıkça sorulmaya başlanmıştır. Obezitenin Türkiye'de görülme sıklığı erkeklerde 20.5 kadınlarda ise bu oran 41.0 hepsinin toplamı 30.3'dür. Obeziteye sebep olan nedenler arasında aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo eğitim düzeyi, gelir durumu, hormonal ve genetik durumlar sık aralıklarla çok düşük enerjili diyet uygulamaları, sigara, alkol kullanımı ve kullanılan bazı antidepresanlar, çoklu doğum sayısı bu yukarıdan saydıklarımızın hepsi obeziteye sebep olmaktadır.

Obezite nedir ve boy kitle endeksi uygulaması

Obezite nedir dersek birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır. İnsülin direnci Tip 1 Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter kalp hastalığı, safra kesesi hastalıkları, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, adet düzensizlikleri, aşırı kıllanma, ruhsal sorunlar anevrizma, özellikle sık kilo alıp verme ve deri enfeksiyonları mantar bu saydığımız rahatsızlıkların hepsi kilo alımından kaynaklanmaktadır. Obezite hastası olduğumuzu anlamanın en kolay yolu vücut kitle endeksini kullanmaktır. Yani bireyin vücut ağırlığının kilosu ve boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. Vücut kitle endeksi 30'un üzerinde çıkarsa kişi obez sayılmaktadır.

Obezite nedir ve vücuttaki yağların dağılımı nasıldır?

Vücudumuzda yalnızca yağ artışı değil yağ dokusunun nerede biriktiği de önemlidir. Özellikle kadınlarda kalça bölgesinde biriken yağ dokusu kadın armut tipi obezite göbek çevresinde biriken yağ dokusu ise elma tipi obezite olarak bilinir. Erkeklerde ise daha çok göbek çevresinde yağ oluşur. Bel çevresi erkeklerde 102 santimetre kadınlarda ise 88 santimetrenin üzerinde ise kişi kardiyovasküler hastalık riski ile karşı karşıyadır. Karın ve göbek çevresindeki oluşan yağ tabakası kişide insülin direncine sebebiyet verir.
" } ] }