{ "title": "Obezite Çeşitleri", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Obezite-Cesitleri-51697.jpg", "date": "19.01.2024 02:54:19", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Obezite Çeşitleri, Vücudun gerektiğinden fazla besin alması ve vücudun besinleri depolaması sonucu kronikleşmiş kilo almaya obezite denir. Alınan kalori harcanan kaloriden fazla olduğu için, hasta sürekli yemek yer ancak karşılığında hareket ya da günlük aktiviteler ile kalori yakmaz. Bunun sonucunda vücutta depolanan kalori yağa dönüşür. Hatanın hayat kalitesini yakından etkileyen, psikolojik ve fizyolojik hastalıkları beraberinde getiren bir süreçtir. Uykusuzluk problemi, uykuda nefes almakta zorlanmak kişiyi rahatsız eden diğer etkenlerdir. Gerektiğinden fazla vücuda besin girişi, depolanması, egzersiz ve spor yapmamak obezitenin başlıca sebepleri arasındadır. Peki obezite hangi kriterlere göre gruplandırılıyor. Obezite çeşitleri, yağ dağılımına göre, başlama yaşına göre ve ortaya çıkış nedenine göre değerlendiriliyor.

Yağ Dağılımına Göre Obezite Çeşitleri

Erkek Tipi Obezite (Santral obezite): Elma tipi, merkezi şişman olma durumudur. Yağlar bel bölgesinde toplanır ve ciddi hastalıklara yol açan en önemli obezite çeşitlerindendir. Şeker hastalığı, kanser gibi hastalıkların görülme sıklığı bu obezitede fazladır.

Kadın Tipi Obezite (Subkutanöz Obezite): Yağların geneli cilt altına ve kalça etrafına toplanan obezite çeşididir. Erkek tipi obeziteye göre hastalık riski daha azdır. Klap damar hastalıkları, kanser, şeker hastalığı, tansiyon riski daha az görülür.

Obezite Başlama Yaşına Göre

Hipersellüer Obezite: Çocukluk yaşında meydana gelen obezite olarak tanımlanır. Vücuttaki yağ hücrelerinin hacim olarak artması olarak tanımlanabilir. Ancak yağ hücrelerinin sayısında artış olmaz.

Ortaya Çıkış Nedenine Göre Obezite

Genetik Obezite: Çocukluk çağında, çevresel ve genetik faktörlerin etkilediği obezite tipidir. Ailesinde obezite problemi yaşayanların bu hastalığa daha yatkın olduğu gözlenir. Genetik faktörlerin ağır bastığı obezite çeşididir diye de ifade edilebilir.

Basit Obezite: Aşırı şişmanlık durumu olarak tanımlanır. Genetik yatkınlık ya da çocukluk çağında görülen obezite çeşidi değildir. Kişinin beslenme alışkanlıklarındaki aşırılık ve hareketsi hayatın getirdiği bir durumdur.

Skonder Obezite: Çocukluk çağında yaşanan bazı endokrin hastalıkları, kanser ve kullanılan ilaçların yan etkisinden kaynaklı ortaya çıkan obezite çeşididir. Basit obeziteye göre görülme sıklığı daha düşüktür.

" } ] }