{ "title": "Obezite Ameliyatı", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Obezite-Ameliyati-46295.jpg", "date": "19.01.2024 15:54:05", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Obezite ameliyatı, Tüketilen gıdalardan alınan kalorinin kişinin harcadığı kaloriden fazla olması durumunda bu kalorinin vücutta yağa dönüşerek depolanması neticesinde obezite hastalığı gelişir. Kişinin hayatını oldukça olumsuz etkileyen ve sık görülen bu hastalık sağlığın bozulmasına neden olur. Vücutta aşırı miktarda yağ depolanması, yanlış beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzı sonucu ortaya çıkan obezite aynı zamanda çevresel, fizyolojik ve genetik faktörlerden dolayı da gelişebilir. Sağlığı olumsuz yönde etkileyen ve kalp damar hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar açısından risk oluşturan bu hastalığa ameliyat ile ve ameliyat dışı birçok tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Obezite ameliyatı midenin küçülmesi ve bu sayede de mideye giren yiyeceklerin oranının azalmasını amaçlar.

Obezite ameliyatı kimlere uygulanır?

Uygulanan diğer tedavi yöntemlerini rağmen kilo problemi kontrol altına alınamayan ve diyet programlarına rağmen kilo verme verilmeyen kişileri için son çare obezite ameliyatıdır. Bununla beraber kronik birtakım hastalığı olan ve bu durumdan dolayı ciddi sağlık problemleri ortaya çıkan kişilerin tedavisinde uygulanan obezite ameliyatı, bariatrik cerrahi veya obezite cerrahisi olarak adlandırılır. Bu ameliyat ile kişinin normal kilosuna dönmesi sağlanır. Aşırı şişmanlıktan kaynaklanan birtakım rahatsızlıkların görülme olasılığı da azaltılmış olur.

Obezite ameliyatı çoğunlukla 18-60 yaş aralığında olan kişilere uygulanır. Ameliyat için engel teşkil eden hiçbir durumun olmadığı kişilere uygulanabilen obezite ameliyatı aynı zamanda endokrinoloji ile alakalı hastalığı bulunan kişilere de uygulanmaktadır.

Obezite ameliyatında uygulanan yöntemler

Obezite ameliyatı en çok da iyileşme zamanın kısa olması açısından kapalı yöntemle uygulanmaktadır. Obezite ameliyatı gastrik bypass, tüp mide ameliyatı ve mide tüpü ameliyat seçenekleri ile yapılabilir.

Mide bandı ameliyatı, mide girecek yiyeceklerin azaltılması için yapılan bu ameliyat ortalama 1-2 saat sürer. Laparoskopik teknikle yapılan mide bandı ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Bu ameliyat midenin üst bölümüne şişebilme özelliğine sahip bir bantın takılıp midenin iki kısma ayrılması ile yapılır. Bu ameliyattan sonra travma görülme oranı çok düşüktür. Kişi diğer ameliyatlara göre bu obezite ameliyatında hastanede daha kısa kalır. Ameliyattan sonra hastada doygunluk hissi artar ve hasta büyük bir oranda kilo kaybedebileceği için obeziteden kaynaklanan hastalıklarda da iyileşme görülür.

Tüp mide ameliyatı, mide küçültme ameliyatında sayesinde mideye alınan gıdalar kısıtlanır. Bu ameliyat yönteminde midenin %75'lik oranında bir bölümü alınır. Midenin kalan uzun bölümü bağırsaklara bağlanır. Kapalı yöntemle yapılan bu ameliyatta hasta kısa bir sürede normal hayatına döner. Ameliyat sonrası ciddi bir komplikasyon görülme olasılığı oldukça azdır. Ameliyat sonrasında açlık hormonu azalacağı için kişi daha az yemek tüketir.

Gastrik bypass ameliyatı, oldukça eski bir ameliyat tekniği olan gastrit bypass ameliyatının amacı tüketilen gıdaların emiliminin azaltılmasını sağlamaktır. Basit bir teknikle yapılan bu obezite ameliyatında midenin hacmi küçültüldükten sonra ince bağırsağa bağlanır. Tüp mide ameliyatında gibi midenin diğer bölümü kesilmez. Kapalı yöntemle yapılan bu ameliyatta enzimlerin azalması sayesinde kişi daha az kalori alır ve metabolizmanın hızlı artacağı için hızlı bir şekilde kilo verilir.
" } ] }