Nötropenik Diyet, nötropenili bir hastada, hastanın diyet uygulaması hijyenik açıdan çok büyük bir önem taşır. Hastalığın seyrine göre, 3 ana öğün ve yeterli miktarda ara öğün verilir. Enerji ve besin ögelerinin yüksek içerikli ve zengin olması gerekir. Aynı şekilde vitamin ve mineral açısından da besin değeri yüksek olmalıdır. Nötropenik diyet, bağışıklık sistemi zayıf nötropenik hastalarda besin içeriklerinde bulunan mikropların vücuda girmesine engel olmaya yönelik bir diyet uygulamasıdır. Bağışıklık sistemi normal çalışan ve güçlü olan kişilerde besinlerde bulunan mikroplar hemen ekarte edilirken nötropenik hastalarda bu durum daha zor olmaktadır. Özellikle kemoterapi alan hastalarda bağışıklık sisteminin baskılanması sebebi ile enfeksiyon riski artar, iştah azalır, kusma ve ishal oluştuğu için besin maddelerinden yeterli enerji sağlanamaz.
Nötropenik diyet nasıl uygulanır?
Nötropenik diyette, tüm yemekler düdüklü tencere kullanılarak yüksek ısıda pişirilir ve hazırlanan yemekler tek öğün şeklinde pişirilir. Daha önceden pişmiş yemek sonraki öğünde tüketilmez. Yemek hastaya ikram edilmeden önce mutlak olarak mikrodalga fırının en yüksek derecesinde ısıtma işlemine tabi edilir. Böylece bakteri oluşumuna karşı önlem alınmış olunur. Nötropenik diyette kabuğu ile tüketilen meyveler diyet listesine dahil değildir. Kalın kabuk içeren muz, kavun, karpuz mutlaka dış kabuklar steril edildikten sonra streç ile sarılıp hastanın tüketimine sunulmalıdır.
Nötropenik diyet uygulamasında hastaya baharatların yanı sıra, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar tüketilmemektedir. Süt, yoğurt ve ayran şeklindeki besinler mutlaka tek kullanımlık kutular halinde tüketilmelidir. Aynı şekilde kahvaltılık bal, tereyağı, reçel, peynir gibi besinlerde minik ambalajlar halinde tek kullanımlık olmalıdır. Nötropenik diyet uygulamasında hastaya bekletilen yemek verilmez. Yemekler taze pişmiş olmalı ve anında tüketilmelidir.
Nötropenik diyet için örnek diyet listesi
Sabah, tek kullanımlı pakette peynir, paketli reçel, paketli tereyağı, haftada 3-4 defa haşlanmış yumurta ve streç ile sarılmış olarak sunulan ekmek
Ara öğün, tek kullanımlık süt
Öğle yemeği, 1 kâse sebze çorbası, 60 gram kadar et ile pişirilmiş sebze yemeği ya da 120 gram et yemeği, zeytinyağlı sebze, pilav, makarna ya da börek çeşitlerinden bir tanesi, kapalı kutuda 1 kâse yoğurt veya ayran, tatlı
İkindi, kapalı meyve suyu ve kapalı paket 3-4 adet bisküvi
Akşam yemeği olarak ise 1 kâse çorba ve etli sebze yemeği, pilav ya da makarna, kapalı yoğurt ve tatlı
Ara öğün de ise 1 porsiyon meyve olacak şekilde uygulanmalıdır.