{ "title": "Morbid Obez", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Morbid-Obez-63937.jpg", "date": "19.01.2024 23:46:56", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Morbid Obez, Aşırı şişmanlık olarak adlandırılan obezite hastalığı, vücutta olması gerektiğinden daha fazla yağ birikmesi durumunda ortaya çıkar. Obez olarak adlandırılan kişilerin harcadığı enerji yağ miktarından daha fazla olur ve bu durumda da morbid obez hastalığı ortaya çıkar. Metabolik bir hastalık olarak değerlendirilen morbid obez birçok hastalığın ortaya çıkması için zemin hazırlanması bakımından oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle morbid obez sigaradan sonra tedavi edilebilen diğer ölümcül bir hastalık olarak bilinir.

Morbid obez neden olur?

Kişinin vücut kitle indeksinin 40 oranından daha fazla olduğu durumlarda ortaya çıkan bu hastalık kişinin yaşı ile yaptığı fiziksel aktivitelerin azalması, hareketsiz yaşam tarzı, düzensiz ve dengesiz beslenme, depresyon, aşırı strese maruz kalınması, birtakım psikolojik rahatsızlıklar gibi çevresel ve fizyolojik nedenlerden kaynaklanır.

Morbid obez ile alakalı hastalıklar

Günümüzde giderek yaygın bir hale gelen morbid obez kronik bir hastalıktır ve birçok ülkede oldukça önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir. Özellikle de Amerika'da oldukça sık görülen morbid obez koroner arter hastalığı başta olmak üzere kalp hastalıkları, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, safra kesesi taşı göğüs ve kolon kanseri gibi birçok hastalık ile gelişebilir. Aynı zamanda morbid obez, osteoartrit, uyku apnesi, serebral vasküler atak, respiratuvar bozukluklar, depresyon, hipoventilasyon sendromu ve polikistik over gibi hastalıkları da beraberinde getirebilir. Bunlarla beraber morbid obez olan hastalarda solunum sorunları, kas iskelet problemleri ve damarlardan kaynaklanan hastalıkların olma ihtimali de daha fazladır.

Morbid obez tedavisi nasıl yapılır?

Morbid obez tedavisinde diyet, egzersiz programları ve aynı zamanda beraberinde psikoterapi uygulanması gerekir. Morbid obez kişinin aşırı yemek tüketmesinden dolayı ortaya çıktıysa bu durumun altında genellikle psikolojik nedenler olabileceği için psikoterapide tedavide önemli bir yer alır. Bununla beraber fiziksel rahatsızlıklardan da kaynaklanabilen morbid obez tedavisinde ilaçlarda kullanılabilir. Ancak ilaç tedavileri ve uygulanacak diğer tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınamayan morbid obez rahatsızlığında hastaya son çare olarak cerrahi müdahale yapılır. Morbid obezite hastalığının altında yatan durumlar araştırılması için birtakım tetkikler ve muayene yapıldıktan sonra tam donanımlı bir ekip ile hasta ameliyata hazırlanır. Morbid obez cerrahisi tüketilen besinlerin kalorisinin azaltılmasına sağlamak için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde gastrointestinal sistemin emilimi azaltılarak hastanın doygunluk hissi ayarlanmış olur. Bay-pas, gastrit balon ve gastrit bantlama gibi tekniklerle yapılan morbit obez cerrahisi ile hastanın açlık hissi bastırılmış olur. Vücuda giren yiyecekler ameliyattan sonra azalacağı için hasta büyük bir oranda kilo kaybeder.
" } ] }