{ "title": "Migren Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Migren-Diyeti-44361.jpg", "date": "19.01.2024 18:24:31", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Migren Diyeti, Baş ağrısı çeşitleri içinde tedavisi en karmaşık olan hastalık olan migren, çoğunlukla tetikleyici etkiler ile ortaya çıkar. Hastalık başladıktan sonra çeşitli besinler migren ataklarının ortaya çıkmasında etkilidir. Besinler her hastada benzer nitelikte olup, kısmen değişik besinler değişik hastalarda tetikleyici olabilir. Hastalığın seyrine ilişkin hastanın yapması gereken migren diyeti uygulaması ile hasta kendini daha rahat hissedebilir.

Migren diyeti uygulamasının yapılması için öncelikle hastalık için teşhisin konulması gerekir. Bunun için nöroloji ya da beyin cerrahına gitmeniz yeterli olacaktır. Yapılacak tetkikler sonucu hekimin önerdiği ilaçların kullanımı aksatılmamalı migren diyeti ise disiplinli bir şekilde uygulanmalıdır.

Migren diyeti nasıl yapılır?

Aslında migren atakları daha çok açlık anında ortaya çıkar, bununla birlikte midenin aşırı doldurulması da atakların başlamasında etkili olabilir. Oruç ayının başlaması ile açlık kan şekerindeki düşüklük baş ağrısının oluşmasına neden olacaktır. Şekerin denge de tutulması için gece sahurda hafif şekerli besinler ile şeker takviyesi yapılması gerekebilir. Bunlar komposto ya da karpuz benzeri şekerli yiyeceklerdir.

Açlık migreni tetiklediği gibi aşırı şekerde baş ağrısını tetikler, çoğu hasta şekerli şeyler yediklerinde baş ağrılarının arttığından bahseder. Yapılması gereken ise C vitamini ağırlıklı şekerlemeler yenilmelidir. Meyve tüketimi bu konuda önemlidir. Migren diyetinde düz şeker dediğimiz saf şekerlemelerden uzak durulması gerekir. Özellikle kuru üzüm glikoz değeri yüksek olduğundan migren ataklarını tetikleyebilir, bu nedenle migren diyetinde kuru üzün tüketilmez.

Migren diyetinde koşu ve ağır sporlar yapılmaz, yürüyüş yapılmalıdır. Yürüyüş sonunda limon suyu içmek rahatlamanızı sağlayacak olup, yarım saat sonra yapacağınız kahvaltı da hafif tuzlu yağsız peynir, zeytin, domates, yeşil nane, zeytin, acı biber ve bir dilim tam buğday ekmeği atakların aralıklarının uzamasında etkilidir. Tabi ki stres gibi tetikleyicilerden uzak durulması da gerekiyor.

Öğle ve akşam yemeğinde ise; migren diyetine uygun şekerli besinlerden uzak durularak hafif yemekler tüketmek gerekir. Çok yemek tansiyonu yükselterek kan basıncının yükselmesine neden olur, basınç yükselmesi ise beyin damarlarının hücrelere baskısını artırır bu durumda hassas olan beyin hücreleri migren atakları ile tepki göstererek baş ağrısının artmasına neden olur. Bu nedenle az fakat sık yemek tüketilmelidir.
" } ] }