{ "title": "Low Carb Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Low-Carb-Diyeti-61886.jpg", "date": "21.01.2024 22:19:20", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "
Low carb diyeti, Karbonhidrat içeren gıdaların günlük beslenme içinde oranlarının düşürülmesini hedef alan, işlenmemiş gıdalar ve glutensiz besinlerin yer aldığı, özellikle sporcuların yağ yakarak kas geliştirme sürecinde tercih ettiği bir diyet türüdür. Crohn hastalığı gibi bagirsak hastalıklarında doktor tavsiyesi ve gözetiminde uygulanabilir. Low carb diyeti sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur diyetin ilk günlerinde ortaya çıkabilecek baş ağrısı, yorgunluk hissi ve halsizlik gibi yan etkilerdir. Bu yan etkileri en aza indirmek için diyet aşamalı olarak yapılabilir. Dikkat edilmezse yan etkiler artarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, özellikle şeker hastalığı ya da kalp rahatsızlıkları olanların düzenli kan tahlili ile kan değerlerini ölçtürmesi önemlidir. Son yıllarda sağlıklı beslenme hareketleri içinde low carb diyeti bir yaşam şekli olarak da benimsenmeye başlanmıştır. Endüstriyel devrim ile sofralara gelen hazır gıdalar birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Low carb diyeti doğal beslenme yaklaşımını temel alarak fabrikadan sofraya gelen gıdaları sorgular. İşlenme oranlarını ve içeriklerini takip etmeyi bir alışkanlığa çevirir.

Low carb diyeti sırasında beslenme

Diyet sağlıklı olarak nitelendirilen doğal ve işlenmemiş gıdalardan oluşur. Günlük olarak yumurta, et, sebze, meyve ve kuru yemişler tüketilebilir. Şeker, buğday, trans-bitkisel yağlar ve aşırı karbonhidrat içeren glutenli ürünler diyet sırasında tüketilmez ya da asgari seviyelerde tutulur. Öğün sayısı azaltılan, kalori hesabı yapılan diyetlere nazaran sağlıklı olanı yeme prensibini taşır. Öğünler azaltılmaz. Diyet sırasında antioksidanlar açısından zengin olan kakao ve bitter çikolatalar tüketilebilir. Çikolatalar özelikle yüzde 70 oranında kakao içeren siyah çikolatalar arasından seçilmelidir. Yoğurt iyi bir probiyotik kaynağı olup özellikle diyet sırasında ev yapımı olanlar tercih edilmelidir. Balık ve keten tohumu içerdiği omega yağlar ile vücudun ihtiyacı olan doğal yağları almayı kolaylaştırır. Et ve balık kısık ateşte pişirilmelidir. Günlük olarak badem, ceviz, kabak çekirdeği tüketilebilir fakat kilo vermek için yapılan low carb diyet sırasında kuruyemişler belli sayıda tüketilmelidir. Ekmek ve makarna yeme alışkanlığı diyet sırasında terk edilmelidir.

Low carb diyet kilo vermeye nasıl yardımcı olur?

Low carb diyeti yağ alımını azaltırken yağ yakımını hızlandırır. Gün içinde harcadığınız enerjiyi şeker yakımından değil yağ yakımından harcamanızı sağlar. Low carb diyeti ile sağlıklı beslenir, aç kalmaz ve yağlarınızı doğal olarak yakarsınız. Uzun süre aç kalarak yapılan diyetlerde vücut yağ depolarından önce şeker depolarını harcar fakat low carb diyeti sırasında beslenme devam ettiği ve vücut açlık çekmediği için besinleri sindirirken bile yağ depolarını kullanır. Bu açıdan kilo verme sürecini hızlandırır.

Low carb diyeti sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle low carb diyeti kısa süreli şok diyetlerde biri değil, beslenme şeklidir. Vücudun ihtiyacı olan besinleri tüketme alışkanlığını geliştirir. Trans yağlar gibi, gluten içeren besinler gibi hızlı depolanan ve enerjiyi şekerden sağlayan bir beslenme şeklinden yeni bir beslenme şekline geçtiğinizde alışana kadar yorgunluk, halsizlik, normalin üstünde şeker ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bu yüzden kan tahlilleri ile genel sağlık kontrolleri yapılması önerilmektedir. Ayrıca şeker hastalığı gibi hastalıklarda low carb diyeti uzun vadede şeker oranını düzenleyerek genel bir iyilik hali yaratırken crohn hastalığında bağırsak florasını düzenler. Fakat diyet doktor kontrolünde yapılmalıdır.
" } ] }