{ "title": "Lahana Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Lahana-Diyeti-23332.jpg", "date": "19.01.2024 01:00:16", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Lahana Diyeti, Lahana oldukça sağlıklı ve şifalı bir sebzedir. Lahananın birkaç çeşidi vardır. Bunlar karalahana, mor lahana, beyaz lahana ve Brüksel lahanasıdır. Diyet ile özleşen lahana çeşidi beyaz lahanadır. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Örneğin U vitamini sadece lahana çeşitlerinde bulunan; mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruyarak var olan yaraların iyileşmesini yardımcı olan bir vitamindir. Bunun haricinde içerisinde C, E ve K vitaminleri de bulunur. Bir porsiyon lahana günlük ihtiyacının %90'a yakın kısmını karşılar. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir. Ayrıca içerisinde bol miktarda diyet lifi ve protein barındırmasıdır. Lahananın bir diğer özelliği ise güçlü bir antioksidan olduğu için iç organların sağlığının korumasına yardımcı olmasıdır.

Lahananın Diyet Listelerinde Tercih Edilme Neden Olur?
Önemli Uyarı: Lahana, emziren annelerde hem sütün kalitesini bozup hem de sütün miktarını azalttığı için kesinlikle önerilmez. O nedenle emziren annelerin lahana diyeti uygulaması bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından pek faydalı değildir.

Lahana Diyeti Nasıl Yapılır?

Lahana diyeti doğru uygulandığı takdirde kişiden kişiye farklılık gösterse de 7 günlük süreç içerisinde 5-8 kilo verildiği görülmüştür. Birer haftalık ara ile uygulanması daha sağlıklıdır. İmkân varda yarım saatilik tempolu yürüyüşler kilo vermeye yardımcı olur. Her diyette olduğu gibi lahana diyetinde de suyun önemi oldukça fazladır. Gün içerisinde mutlaka 2 litre su tüketimi yapılmalıdır. Günde 3 öğün lahana çorbası ve ek gıdalar tüketilir. Bakliyat tüketimi yasaktır. Bitki çayı ve bazı proteinlere izin vardır. Ara öğün olarak protein ağırlıklı kuru yemişler tüketilebilir. Harici tuz ve şeker tüketimi yapılmamalıdır. Lahana diyetinde lahana tüketimi hazırlanan lahana çorbası ile yapılır.

Lahana Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
Lahana Çorbası Nasıl Yapılır?

Kuru soğan, kereviz, sarımsak ve domates kabukları soyularak lahana ile iri parçalar halinde doğranır. Maydanoz ve kereviz sapları ince ince kıyılır. Tüm malzemeler geniş bir tencereye alınarak üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Tüm sebzeler eridikten sonra mikserden geçirilir. Çorbanın kıvamının çok sulu olmamasına dikkat edilmelidir. Çorbada yağ ve tuz kullanılmamalıdır. Damak zevkine göre baharat ilavesi yapılabilir.

Lahana Diyeti Örnek Liste

1. Gün

Üç öğün istenilen kadar lahana çorbası
2. Gün

Sabah ve öğlen istenilen kadar lahana çorbası, akşam yemeğinde ise haşlanmış patates ve ufak bir kâse lahana çorbası.

3. Gün

Üç öğün istenilen kadar lahana çorbası ve yoğurt, ara öğünlerde bir avuç ceviz ve kabak çekirdeği tüketilebilir.

4. Gün

Sabah kahvaltıda 1 adet haşlanmış yumurta ve ufak bir kâse lahana çorbası, öğlen ve akşam istenilen kadar lahana çorbası.

5. Gün

Sabah ve öğlen istenilen kadar lahana çorbası ve yoğurt, akşam yemeğinde ızgarada pişmiş 200 gram kırmızı et ve ufak bir kâse lahana çorbası.

6. Gün

Sabah kahvaltıda 1 adet haşlanmış yumurta, lor peyniri ve ufak bir kâse lahana çorbası, öğlen ve akşam istenilen kadar lahana çorbası ve yoğurt
7. Gün

Sabah haşlanmış kepekli pirinç ve lahana çorbası, öğlen ve akşam istenilen kadar lahana çorbası ve yoğurt, ara öğünlerde bir avuç ceviz ve kabak çekirdeği tüketilebilir.
" } ] }