{ "title": "Kilo Alma Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Kilo-Alma-Diyeti-77869.jpg", "date": "20.01.2024 03:56:27", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Kilo Alma Diyeti, Kimileri kilo vermek kimileri ise kilo almak için diyet uygular. Yapılan araştırmalara göre kilo alma sorunu genellikle erkeklerde daha çok yaşanıyor. Kilo alma ya da verme hesaplaması alınan kalori miktarı ile orantılıdır. Şöyle ki, günlük alınan kalori harcanan kaloriden fazla olduğunda kilo alımı başlar. O nedenle kilo alma diyeti uygulanırken kalorisi yüksek besinlerin tercih edilmesinde fayda vardır.

Kilo alma diyeti sağlıksız yaşam değildir. Sadece karbonhidrat ya da yağ içeren besinlerden ibaret değildir. Diğer diyetlerden tek farkı onlar gibi katı kuralları ya da kısıtlamaları yoktur. Faydalı karbonhidrat ve dengeli yağ tüketimi sayesinde kilo alma gerçekleşir. Diyet listesinde protein mutlaka yer almalıdır. Protein olarak sabah kahvaltısında yumurta mutlaka tüketilmelidir. Öğlen yemeklerinde ise tavuk, köfte, et ya da balık tüketilebilir. Ara öğünlerde tüketilen kuru yemişlerin oldukça faydası vardır. Kilo alma diyetinde hamur işi ve tatlı tüketimi mutlaka dengede tutulmalıdır. Kilo verme diyetlerinde olduğu gibi kızartmalardan ve abur cuburlardan uzak durulmalıdır. Kilo alıyım derken sağlıksız bir yaşama sürüklenmemek için oldukça dikkatli olunmalıdır. Çünkü sağlıksız beslenme beraberinde birçok hastalığın başlamasına neden olabilir.

Kilo alma diyetinde metabolizma hızı oldukça önemlidir. Sabah saatlerinde metabolizma daha hızlı çalışırken akşam saatlerine doğru yavaşlamaktadır. O nedenle 3 ana 3 ara öğün ile metabolizma hızı dengelenmiş olur. Şeker ihtiyacının dengelenmesi meyve suları ile yapılmalıdır. Bu sayede günlük alınması gereken C vitamini sağlanarak harici vitamin kullanımına gerek kalmaz. Kilo verme diyetlerinde olduğu gibi kilo alma diyetinde de sabır ve azim oldukça önemlidir.

Kilo Alma Diyeti 5 Günlük Liste

Diyet listesi 5 günlük periyotlar halinde 1 ay boyunca geçerlidir. Diyet süresi boyunca günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Tercihe göre öğlen ve akşam yemeklerinin yerleri değiştirilebilir.
Kahvaltı: Zeytinyağında pişirilmiş peynirli yumurta, 2 dilim tam buğday ekmek, 1 bardak portakal suyu, 2 yemek kaşığı reçel, domates ve salatalık, siyah zeytin.

Ara Öğün: 1 avuç fındık, 1 bardak süt, 1 dilim kek.

Öğlen: 1 porsiyon sebze yemeği, 1 porsiyon pirinç pilavı, 1 bardak ayran, 1 porsiyon çoban salata.

Ara Öğün: 2 parça tahinli helva.

Akşam Yemeği: 1 kâse çorba, 1 porsiyon ızgara tavuk, 2 adet orta boy haşlanmış patates, 1 dilim tam buğday ekmek.

Yatmadan Önce: 1 avuç kaju, 2-3 adet kuru incir.
Kahvaltı: Zeytinyağında pişirilmiş sebzeli yumurta, 2 yemek kaşığı tahin ve pekmez, 2 dilim tam buğday ekmek, domates ve salatalık, siyah zeytin.

Ara Öğün: 1 avuç çiğ badem, kabak çekirdeği.

Öğle Yemeği: 1 porsiyon tavuk sote, 1 kâse soslu makarna.

Ara Öğün: 1 kâse meyveli yoğurt.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon sebzeli kıyma yemeği, 1 porsiyon yoğurt, 1 dilim tam buğday ekmek.

Yatmadan Önce: 1 bardak boza.
Kahvaltı: 1 adet simit, 1 adet haşlanmış yumurta, domates ve salatalık, 2 yemek kaşığı reçel, siyah zeytin.

Ara Öğün: 2 parça tahinli helva.

Öğle Yemeği: 1 porsiyon ızgara köfte, 1 porsiyon çoban salata, 1 dilim tam buğday ekmek.

Ara Öğün:5 tane kuru incir ve kuru kayısı.

Akşam Yemeği:1 kâse çorba, 2 adet ev yapımı lahmacun, 1 bardak ayran.

Akşam Yatarken:1 bardak süt ve cezerye.
Kahvaltı: Zeytinyağında pişirilmiş sebzeli yumurta, 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, domates ve salatalık, 2 dilim tam buğday ekmek, siyah zeytin.

Ara Öğün: 1 avuç çiğ badem.

Öğle Yemeği: 1 porsiyon kıymalı makarna ve yoğurt.

Ara Öğün: 3-4 adet kuru kayısı, bir avuç yer fıstığı.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon ızgara tavuk, 1 porsiyon yeşil salata, 2 adet orta boy haşlanmış patates.

Akşam Yatarken: 1 dilim kek ve 1 bardak süt.
Kahvaltı: 2 dilim tam buğday ekmeğe yapılmış kaşar peynirli tost, 1 haşlanmış yumurta, 1 yemek kaşığı nutella, domates ve salatalık, siyah zeytin.

Ara Öğün: 1 avuç fındık, 1 bardak süt.

Öğle Yemeği: 1 porsiyon et yemeği, 1 kâse yoğurt, 1 porsiyon bulgur pilavı.

Ara Öğün: 2 parça tahinli helva.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon kıymalı makarna ve yoğurt, çoban salata.

Akşam Yatarken: 1 avuç kaju, 2-3 adet kuru incir ve kuru kayısı.
" } ] }