{ "title": "Ketojenik Diyet", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Ketojenik-Diyet-27336.jpg", "date": "19.01.2024 09:12:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ketojenik diyet, yapılırken yağ oranı zengin, karbonhidrat oranı düşük besinler tercih edilir. Bu diyetin faydaları bilimsel verilere dayanılarak açıklanmaktadır. Diyette alınan kalorilerin çoğunluğu yağlardan meydana gelir. Ketojenik diyet yapanlar sağlıklı bir yaşam sürme şansına sahip olur. Diyet listesinde nişasta ve şeker içeren karbonhidratlar mümkün olduğu kadar az tüketilirken, protein içeren besinler daha fazla tüketilir. Bu diyetle vücudun ihtiyacı olan enerji sağlanırken, yağ metabolize edilmekte ve yağ asidinden oluşan ketonlar meydana gelmektedir. Ketonlar hücreler tarafından yakıt olarak kullanılır. Bu yüzden enerji için şekere gereksinim kalmaz.

Ketojenik diyet sayesinde vücuttaki enflamasyon azaltılır ve vücudun direnci yükseltilir. Bu etkiler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemi yüzünden oluşabilecek hastalıklarda önlenmiş oluyor. Bu diyetin faydaları arasında diyabet hastalarında kan şekerinin düzene sokulması, kanserin önlenmesi, Alzheimer hastalarındaki hafıza kaybının düzelmesi, kalp damar hastalıklarının oluşma riskinde azalma, yüksek tansiyonun düzenlenmesi, Parkinson hastalarını etkileyen titreme sorununun düzelmesi, sara hastalarının nöbetlerinin önlenmesi sayılabilir. Bu etkiler ketojenik diyetin ne kadar sağlıklı olduğunu göstermektedir.

Ketojenik diyet nasıl etki eder?

Ketojenik diyette vücut düşük karbonhidrat tüketimine bir tepki vermektedir. Bu diyetin işleyişi ise belli mekanizmalar dahilinde olur. Vücutta hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayan etken, iltihapların hücrelerin savunma mekanizmasını bozmasıdır. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme kandaki glikoz ve insülin düzeyini arttırmaktadır. Normalde bunlar sağlığımız için yararlı olsa da kanda aşırı seviyede olmaları zararlıdır. Günlük olarak bir tatlı kaşığı şeker vücudun ihtiyacını karşılar. Ancak fazlası kandaki glikozun yükselmesine neden olur. Bu fazla tatlı besinlerin yarattığı yapışkan duruma benzer. Glikoz oranı kanda yükseldiğinde de buna benzer bir etki oluşur. Dokuların proteinine yapışan glikoz bozulmalara neden oluyor. Proteinlerde bozulduğunda vücuttaki iltihapların oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu vücutta tansiyonun bozulmasına, kanser oluşmasına, böbrek hastalıklarına, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak sorunlardır. Bu etkiler şekerli gıdaların fazla tüketilmemesi gerektiğini rahatlıkla gösterir. Ketojenik diyet sırasında bir yandan şeker oranı azaltılmakta, bir yandan yağ oranı arttırılmaktadır. Bu sayede vücut işlevlerini daha rahat yerine getirmektedir. Karbonhidrattan zayıf beslenme, yağdan zengin beslenme vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi fazlasıyla sağlamaktadır. Ancak diyette karbonhidrat alımı tamamen kesilmiyor. Bunun nedeni vücuttaki hücrelerin bir kısmının yakıt olarak sadece glikoz kullanmasıdır. Belli oranda karbonhidrat alımı bu nedenle gerekmektedir.

Ketojenik diyet sırasında tüketilen besinler nelerdir?

Ketojenik besinler arasında peynir, fıstık, fındık, yağlı balıklar, et, Hindistan cevizi sütü, yumurta, tereyağı, kaymak gibi yiyecekler vardır. Karbonhidrat oranı düşük olan besinler arasında ise sarımsak, marul, salatalık, karnabahar, brokoli, ıspanak, pırasa, kereviz, mantar gibi yiyecekler sayılabilir. Ketojenik diyette bulunmayan ya da daha az tüketilmesi önerilen besinler arasında ise bezelye, makarna, gazoz, bira, süt, ekmek, kek, börek, pasta gibi yiyecekler bulunur. İşlenmiş hazır gıdalar ise bu diyette tüketilmemesi gerekir. Diyet sırasında tüketilecek besinlerde protein karbonhidratların dört katı kadar fazla alınmalıdır. Alınan kalorilerin dörtte üçü yağlardan, dörtte biri ise karbonhidratlardan meydana gelmelidir.

Ketojenik diyet zararlı olur mu?

Bu diyetin sağlık için ne kadar faydalı olduğunu belirttik. Diyetin uygulanması sırasında en fazla görülen yan etki kabızlıktır. Ancak bunu da önlemek için bazı önlemler alınabilir. Tüketilen su miktarı arttırılabilir ve lifli sebzelerin tüketimine ağırlık verilebilir. Bunun dışında ketojenik diyetin yan etkisi nadiren böbrek taşı oluşmasına neden olmasıdır. Ancak bolca su içerek bunu da aşabilirsiniz. Ketojenik diyet bir Uzman denetiminde uygulanmalıdır. Çünkü bazı hallerde kandaki yağ seviyesinin değişmesi, çocukların büyümesine olumsuz etki yapabilir.
" } ] }