{ "title": "Karaciğer Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Karaciger-Diyeti-65485.jpg", "date": "21.01.2024 05:00:07", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Karaciğer diyeti; karaciğer yüksek oranda yağ depolanmasını engellemek amacıyla yapılan beslenme düzenine karaciğer diyeti denir. Karaciğer normalde %10 kadar yağ depolanmasını sağlar. Bu oranın üzerine çıktığı zaman görevini yapamaz. Bu da metabolik aksamalara neden olur. Karaciğer diyetini fazla kilolular, karaciğer yağlanması olanlar ve karaciğer yağlanmasından korunmak isteyenler uygulayabilir.

Karaciğer yağlanmasının belirtileri; anemin, kuru cilt, sarılık, albüminde yükselme, ishal, ödem, fiziki muayenede karaciğerin daha büyük hissedilmesi ve karaciğerin yumuşak olması.

Karaciger yağlanmasının tedavisi; bazen ilaç desteği sağlansa da en önemli tedavi diyet yapmaktır.

Karaciğer diyetinde yasaklar; yağ oranı yüksek hamur işleri, yağlı kırmızı et, sakatatlar, işlenmiş hayvansal gıdalar salam, sosis gibi, kuruyemişler, ketçap, mayonez, kremalı ürünler ve yağlı soslar ile hazırlanan yiyecekler diyette yer almaz.

Karaciğer diyeti nasıl yapılır?
Örnek bir karaciğer diyeti nasıl olur?

Sabah; bir dilim ekmek,1 kibrit kutusu peynir (Az yağlı ve tuzsuz olmasına dikkat edin), 5 zeytin az tuzlu, domates, salatalık ve bol yeşillik.

Ara; bir porsiyon meyve.

Öğle; 4 adet ızgara köfte/ haşlanmış tavuk/50gr ton balıklı salata, bir su bardağı ayran, bir dilim ekmek, salata.

Ara; bir su bardağı az yağlı süt+2 adet kuru kayısı.

Akşam; 7 yemek kaşığı sebze yemeği (Az yağlı olamalı), az yağlı yoğurt, bir dilim ekmek, salata.

Ara; 6 adet çiğ fındık/ badem, 1 adet ceviz (Kavrulmuş kuruyemişlerin yağ oranı artar. Bu yüzden çiğ tüketin)
" } ] }