{ "title": "Karabuğday Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Karabugday-Diyeti-67159.jpg", "date": "18.01.2024 22:45:30", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Karabuğday diyeti, buğday, arpa ve çavdara alternatif bir beslenme şekli olarak tercih edilen bir diyettir. Yapılan araştırmalar karabuğdayın yüksek kolesterol, hipertansiyon ve diyabet hastaları için olumlu etkilerini ortaya çıkarmıştır. Bundan dolayı bu tür metabolik rahatsızlıklarda ve çölyak hastalarında karabuğday diyeti besleyici etkisinin yanında hastalık oluşturma riskini de azaltan gıdalar arasında yer almaktadır. Karabuğday direkt kullanımdan ziyade üretilen pek çok gıdanın içerisinde de fazlaca kullanılmaktadır. Karabuğday %34 oranında dirençli nişasta içermesi sebebi ile glisemik indeksi düşük olan gıdalar arasındadır.

Karabuğday diyeti ve faydaları nelerdir?

Tahıl benzeri guruba dahil olan karabuğday, diğer tahıllardan farklı olarak çift çenekli bitkilerden biridir. Gluten içermemesinden dolayı önemli bir gıda ürünü olan karabuğday, içeriğindeki fenolik maddeler, antioksidan özelliği ve lif içeriği ile diyette sıkça kullanılan bir gıdadır. Fakat en bilindik hali ile karabuğday diyeti en fazla ve en bilinen şekli ile pilav ve dolma gibi yemeklerin pişirilmesinde tercih edilir. Karabuğday diyeti yapanların, karabuğdayı kullanma alanları oldukça geniş olup pirinç ve bulgur kullanılarak yapılan her şeyin ikamesi olarak kullanılabileceğini bilmeleri ve bu yönde damak tatlarına göre denemeler yaparak diyeti kendi isteklerine göre yönlendirmeleri oldukça kolay olmaktadır.

Karabuğday diyeti yapanlar ve bu konuda bilinçli olanlar karabuğdayın içeriğindeki rutin glikoziti nedeni ile tercih etmektedirler. Rutin glikoziti hipertansiyon veya kardiyovasküler bozuklukların tedavisinde ve önlenmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca biyolojik değeri yüksek olan protein içeriği nedeni ile de tercih edilmektedir. Karabuğday diyeti, temel çoklu yağ asitleri açısından, polifenoller, flavonoidler, inositol, organik asit gibi fonksiyonel bileşenlerin yanı sıra yüksek düzeyde protein, vitamin, mineral ve lif desteği ile diyet sırasında yaşanan halsizlik, bitkinlik, enerji düşüklüğü gibi durumları da ortadan kaldırmaktadır.

Karabuğday diyeti yapanların dikkat etmesi gereken en önemli nokta, immün globulin-E içermesi sebebi ile en önemli gıda alerjenlerinden biri olmasıdır. Karabuğday tüketimi ile ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, anafilatik şok olarak bilinen kan basıncının hızla azalması durumunu ortaya çıkararak, hemorajik hastalıklara sebep olmasıdır. Karabuğday diyeti yapanlarda karabuğday alerjisinin en önemli belirtisi, egzama ve ürtikerdir.

Karabuğday diyeti nasıl yapılır?
" } ] }