{ "title": "Hastane Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Hastane-Diyeti-89634.jpg", "date": "22.01.2024 00:24:53", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Hastane Diyeti, herhangi bir hastalık ya da ameliyat nedeni ile hastanede yatış süresi gerektiren durumlarda beslenmenin devam ettirilmesi çok önemlidir. Bundan dolayı hastane beslenmesinde amaç, devam eden tedaviye uygun beslenme yapılmasıdır. Hastane diyeti, sindirim, besinlerin emilimi, hastanın günlük olarak alması gereken enerji gereksinimi açısından dengeli ve düzenli öğünlerin oluşturduğu beslenme şeklidir. Hastane diyeti için hastanın beslenme şeklinin nasıl olacağı konusuna hekim karar vermektedir. Hastane diyeti kişiye özeldir ve hastalığın durumuna bağlı olarak özel oluşturulur. Hastanın alması gereken kalori miktarı ise yaş boy, kilo ve fiziksel aktivite durumuna göre belirlenir. Hastane diyeti yağ, karbonhidrat ve protein dengesi ön planda bulundurularak yapılır. Eğer hastada tuz kısıtlaması varsa bu duruma göre liste oluşturulur. Tabi ki hastanın gıdalara karşı alerjisi ya da sindirim sistemindeki bir bozukluk gibi durumlarda dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Hastane diyeti nedir, nasıl uygulanır?

Hastane diyetinde özel durumlar hariç, belli standartları olan diyetler planlanır. Operasyon geçirmiş olan ya da geçirecek olan hastalara göre ayrım yapılır. Hastane diyeti için örnek menüler ise şu şekildedir;

Yumuşak ve sulu bir diyet için hastane diyeti
İshal sıkıntısı olan bir hasta için hastane diyeti
Diyabet hastaları için örnek hastane diyeti
Emziren bir anne için hastane diyeti
" } ] }