Hastane Diyeti, herhangi bir hastalık ya da ameliyat nedeni ile hastanede yatış süresi gerektiren durumlarda beslenmenin devam ettirilmesi çok önemlidir. Bundan dolayı hastane beslenmesinde amaç, devam eden tedaviye uygun beslenme yapılmasıdır. Hastane diyeti, sindirim, besinlerin emilimi, hastanın günlük olarak alması gereken enerji gereksinimi açısından dengeli ve düzenli öğünlerin oluşturduğu beslenme şeklidir. Hastane diyeti için hastanın beslenme şeklinin nasıl olacağı konusuna hekim karar vermektedir. Hastane diyeti kişiye özeldir ve hastalığın durumuna bağlı olarak özel oluşturulur. Hastanın alması gereken kalori miktarı ise yaş boy, kilo ve fiziksel aktivite durumuna göre belirlenir. Hastane diyeti yağ, karbonhidrat ve protein dengesi ön planda bulundurularak yapılır. Eğer hastada tuz kısıtlaması varsa bu duruma göre liste oluşturulur. Tabi ki hastanın gıdalara karşı alerjisi ya da sindirim sistemindeki bir bozukluk gibi durumlarda dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Hastane diyeti nedir, nasıl uygulanır?
Hastane diyetinde özel durumlar hariç, belli standartları olan diyetler planlanır. Operasyon geçirmiş olan ya da geçirecek olan hastalara göre ayrım yapılır. Hastane diyeti için örnek menüler ise şu şekildedir;
Yumuşak ve sulu bir diyet için hastane diyeti
Sabah, yağsız beyaz peynir, bal, grisini
Öğle, sebze, şehriye ya da un çorbası, kabak ya da patates püresi, muhallebi veya komposto
Ara öğün, yağsız bir peynir, grisini, açık çay
Akşam öğle yemeği menüsü ile aynı menü oluşturulur. Sadece çeşitler değiştirilebilir.
İshal sıkıntısı olan bir hasta için hastane diyeti
Sabah, yağsız peynir, ekmek ve açık çay
Ara öğün, elma ya da muz
Öğle, yoğurt, yayla ya da patates çorbası, haşlanmış tavuk, patates püresi, pirinç lapası, yağsız makarna
Sabah, hepsi diyet olacak şekilde peynir, zeytin, reçel, salatalık domates, tam buğday ekmeği ve haftada 2 kez yumurta
Ara öğün, bir porsiyon meyve light süt
Öğle, sebze çorbası, et yemeği olursa 120 gram, etli sebze yemeği ise 60 gram et olacak şekilde hazırlanmış olmalıdır. 3 kaşık kadar bulgur pilavı, yağsız yoğurt veya salata, 1 dilim tam buğdaylı ekmek
İkindi, diyabetik sütlü bir muhallebi
Akşam, çorba, sebze veya et yemeği, makarna ve cacık
Ara öğünde ise yoğurt
Emziren bir anne için hastane diyeti
Sabah, peynir, zeytin, bal, ekmek, yumurta ve yeşillik
Ara öğün, tane içeren komposto ve 5 adet bisküvi
Öğle, çorba ve etli bir sebze yemeği, pilav, makarna ya da börek, yeşil salata ve sütlü tatlı
İkindi, bisküvi ve ıhlamur
Akşam, çorba, etli yemek, zeytin yağlı sebze ve sütlü bir tatlı
Ara öğün, tane içeren komposto şeklinde olmalıdır.