{ "title": "Hamile Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Hamile-Diyeti-37816.jpg", "date": "19.01.2024 12:31:39", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Hamile diyeti; Gebelikte beslenme hem anne hem çocuk için çok önemlidir. Hamilelikte diyet yapmak ise fazlasıyla dikkat gerektiren bir durumdur bu yüzden diyetisyen yardımı almak daha iyi olacaktır. Hamileyken anne vücudunun şekere ihtiyacı yoktur. Yani gebelikte fazla şekerden uzak durulmalıdır. Fazla kilo vermek vücutta su kaybına yol açar. Bu, anne ve çocuk için tehlikeli bir durum oluşturur. Fazla kilo vermeye çalışmak yerine vücudun durumuna göre kilo vermeye çalışılmalıdır. Diyet yaparken hem annenin günlük besin ihtiyacını karşılayabilecek hem de bebeğin ihtiyacı olan besinleri alabileceği bir diyet hazırlanması gerekir. Kalsiyum, protein, vitamin içeren besinler yeteri kadar alınmalıdır.

Hamile diyetinde temel kural 7/14 kuralıdır. Yani almanız gereken minimum 7 kg, maximum 14 kg olmalıdır. Bunun için nasıl bir diyet menüsü uygulayacağınız aşağıda belirtilmiştir.

Hamile diyeti öğün çizelgesi

Kendinize saatlerine uyacağınız 3 ana, 4 ara öğün belirleyin. Bu öğünlerde neler yemeliyiz ona bakalım.

Sabah kahvaltısı: En önemli öğün budur. Bütün gece yemediniz. Siz acıktığınız gibi karnınızdaki de aç kurt gibi sizden yemek bekliyor. Yumurta, peynir (Az tuzlu ve yağlı), bal, pekmez, 2 dilim kepekli ekmek. Hamilelik süresince çay keyfinize dikkat etmeniz gerekiyor. Çayda bulunan kafein düşü riskine sebep olabileceği için sınırlı miktarda tüketilebilir. Günlük maksimum kafein miktarı 200 mg olup bir çay bardağında 50 mg kafein vardır. Yani içebileceğiniz günlük çay miktarı maksimum 5 bardaktır. Yeşil çay, siyah çaya göre yarı yarıya kafein içerir yeşil çayı daha fazla içebilirsiniz.

1. Ara öğün; süt ve mevsimlik meyvelerden 1 adet alabilirsiniz.
2. Ara öğün; Kuru yemiş ya da kuru meyve alabilirsiniz.

Öğlen yemeği; protein ağırlıklı beslenmeniz gereken öğün budur. Tavuk, balık, kırmızı et her gün değiştirerek tüketin. Yanına salata ve bir ya da 2 dilim tam buğday ekmeği alabilirsiniz.

3. Ara öğün; Sandviç ve mevsim sebzelerinden tüketebilirsiniz.
4. Ara öğün; Meyve, yulaf ve probiyotik yoğurt tüketebilirsiniz. Probiyotik almak hamilelik süresince yaşayabileceğiniz kabızlık ve gaz şikâyetlerinizi minimuma indirecektir.

Akşam yemeği; Çorba, bulgur pilavı, baklagil ya da etli bir sebze yemeği alabilirsiniz.

Yemek listesi dışında hamilelik süresince dikkat etmemiz gereken diğer hususlar;
Her diyette olduğu gibi hamile diyetinde de eksersiz önemlidir. Doktorunuzun vereceği eksersiz hareketlerini mutlaka yapmalısınız.
" } ] }