{ "title": "Gut Hastalığı Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Gut-Hastaligi-Diyeti-74318.jpg", "date": "20.01.2024 12:51:28", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Gut hastalığı diyeti: Gut hastalığı, zengin hastalığı olarak da bilinmektedir. Vücutta fazla miktarda ürik asit birikmesi sonucunda ortaya çıkan romatizmal bir rahatsızlıktır. Ürik asit eklemlerde birikerek, iltihaba yol açmaktadır. Gut hastalığı en fazla 40-65 yaş gurubunu etkilemekle birlikte en sık erkeklerde görülmektedir. Gut hastalığı diyeti tedavide öncelikli olmalıdır. Uzman bir diyetisyen kontrolünde gut hastalığı için özel diyet uygulanmalıdır. Bunun yanında düzenli olarak egzersiz de yapılmalıdır.

Gut hastalığına yakalanama riskini arttıran faktörler bulunmaktadır. Bunlar; yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi, ailede gut hastalığı hikayesi olmasıdır. Gut hastalığı eklemlerde tutulma, şişme, kızarıklık ve ağrı şeklinde kendini göstermektedir. Gut hastalığı ani nöbetler şeklinde gelişir. Bu hastalıkta vücutta en çok etkilenen yer ayak baş parmağıdır. Gut hastalığı diyetinde bol su tüketimi ile ürik asit seviyesinin düşürülmesi sağlanır. Ayrıca koyu renkli meyvelerin içeriğindeki antioksidan sayesinde gut hastalığı oluşumunu engellemektedir. Bu nedenle gut hastalığı diyetinde domates, yaban mersini, kiraz gibi meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir.

Gut hastalığı olan bir kişinin yememesi gereken birçok besin bulunmaktadır. Bunlar; kuruyemiş, tam yağlı süt ve peynir, sakatatlar, hazır gıdalar, av etleri, kek, çörek, kurabiye, sucuk, pastırma, sosis, yağda kızartılmış yemekler, midye, kalamar, ıstakoz, yulaflı, kepekli, çavdarlı ekmekler, şeker ve şekerli gıdalar, tatlılar, krema, mayonez, hayvansal yağlar, kafeinli içecekler tüketilmemelidir.

Gut hastalığı diyeti

Kahvaltı
Ara öğün
Öğle
Ara öğün
Akşam
" } ] }