Gut Diyeti, metabolizma kaynaklı doğumsal bir hastalık olan gut hastalığı, kanda ürik asit artması nedeniyle, hastalığa genetik olarak yatkın olan bireylerde iltihaplı bir eklem hastalığıdır. Gut diyeti için kesin olarak yasaklı gıdaların yanında özellikle tüketilmesi gereken gıdalarda bulunmaktadır. Gut hastalığı tüm eklem hastalıklarının %5'ini kapsarken daha çok 40-50 yaş aralığındaki erkek bireylerde görülmektedir. Ürik asidin kanda normal konsantrasyonda kalabilmesi için gut diyeti son derece önemlidir. Gut hastalığı ile alakalı bilimsel gelişmeler ışığında eskiden hastalara gut diyeti için önerilen protein içeren her şeyden uzak durulması kuralı artık yerini ezber bozan gelişmelere bırakmıştır. Daha eski zamanlarda süt ve süt ürünü içeren besinler, gut diyetinde kesinlikle yer almıyordu. Ama artık süt ve yoğurdun gut diyeti için hastalığın risklerini azaltma faktörü olduğu bilimsel olarak tespit edilmiş durumda. Yağsız süt ve yoğurt tüketenlerde gut hastalığı riski yarı yarıya azalmaktadır. Hastalık için bir diğer risk faktörü ise bitkisel proteinler dahil hiçbir şekilde protein içeren gıda tüketilmemesi idi. Bu durumda tarihe karıştı ve bitkisel proteinlerin gut ataklarında hiçbir etki yaratmadığı tespit edildi. Gut diyeti için kesin olarak yasaklılar sakatlardır. Kabuklu deniz ürünleri ve küçük balıklarda hastalıkta olumsuz etkilere sahip olup, bu durum hayvansal proteinlerin yasak olduğunu açıkça gösteriyor. Alkol alımı ve yetersiz su tüketimi de hastalığı tetikleyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Gut diyeti listesi nasıl olmalıdır?
Gut diyeti uygularken 1 günde alınması gereken yiyecek miktarlarına göz atalım.
Süt ve yoğurt günde 2 su bardağı kadar olmalıdır.
Et, balık ve tavuk 2 köfte kadar olmalıdır.
Yumurta haftada sadece 1 kez haşlanmış olarak tüketilmelidir.
Mantar, ıspanak, karnabahar ve bezelye haricindeki sebzelerden istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
Salata olarak yeşilliklerden yağsız şekilde tüketilmelidir.
Dilediğiniz kadar meyve tüketilebilir.
Ekmek 4-5 dilim kadar, yağ ise 3 yemek kaşığını aşmayacak şekilde olmalıdır.
Haftada 1 gün 5 adet zeytin ve bir yemek kaşığı bal veya reçel yemekte sakınca yoktur.
Gut diyeti için örnek liste
Sabah, 2 kibrit kutusuna denk gelecek yağsız beyaz peynir, açık çay ya da ıhlamur, 2 dilim ekmek, 1 yemek kaşığı bal
Ara öğün, 1 bardak yağsız süt
Öğle yemeğinde, 2 köfte büyüklüğü kadar ızgara et, balık veya tavuk ya da haşlanmış tavuk ya da et, yasaklı sebzeler haricindeki sebzelerden 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 kâse çorba, 2 dilim ekmek, yağsız yeşil salata
İkindi, 1 porsiyon meyve
Akşam yemeği,1 kâse çorba, pilav veya makarna, 1 su bardağı yoğurt, 1 dilim ekmek, yağsız salata şeklinde olmalıdır.