{ "title": "Gluten Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Gluten-Diyeti-73159.jpg", "date": "19.01.2024 02:07:12", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Gluten Diyeti, gluten diyeti çölyak hastalığı olan kişiler tarafından yapılan bir beslenme şeklidir. Bu hastaların glutenli besin aldıkları zaman bağışıklık sisteminin uyarılması nedeni ile bağırsağın iç yüzeyinde iltihaplanma meydana gelir. Sağlıklı bağırsakta bulunan villüsler azalır ya da tamamen kaybolurlar. İltihaplanmış olan bağırsaklar diğer faydalı besinleri emme görevini yerine getiremez. Bu durumda da vücut ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alamaz ve diğer hastalıkların yolu açılır. Bundan dolayı gluten diyeti bu hastalığı taşıyanlar için hayati önem taşır.

Gluten diyeti nedir, nasıl yapılır?

Gluten diyeti hastanın ömür boyu, glutensiz gıdalarla beslenmemesidir. Gluten içeren besinler suda çözünmeyen ve şişme özelliği olan besinlerdir. Bu besinler vücuda alınıp şişme yaptığı zaman elastikleşip gaz tutma özelliğine sahip olurlar. Gluten diyeti, buğday prolamini, çavdar, arpa, yulaf ve bunların melez varyetelerini içermeyen beslenme şeklidir. Piyasada ve marketlerde satılan ürünlerde glutensiz ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir. Gluten diyeti yapan kişilerin tükettiği gıdalarda üzeri çarpı ile çizilmiş bir tahıl sapı sembolü bulunur.

Gluten diyeti yapan kişiler içecek olarak
Gluten diyeti yapan kişilerin tüketebileceği besinler ise
" } ] }