{ "title": "Dukan Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Dukan-Diyeti-94958.jpg", "date": "21.01.2024 02:40:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dukan diyeti, tıp doktoru olan Pierre Dukan tarafından tavsiye edilen ve son yıllarda oldukça talep gören bir zayıflama diyetidir. Diyetin doğuşu doktorun obezite ile mücadele etmesinin bir sonucudur. Hastasının diyet sırasında etten vazgeçmek istememesi nedeniyle, protein ağırlıklı beslenmeye dayalı olan bu diyet oluşturulmuştur. Diyetin başarılı olması ve tüm dünyada yaygınlaşması nedeniyle, doktorun kendi ismiyle yani Dukan diyeti olarak anılmaya başlanmıştır. Dukan diyetinin en önemli özelliği kişilere bir hafta içinde 5 kilo verdirmesi, üstelik bunu et yedirerek başarmasıdır. Diyetin geliştirilmesiyle etle birlikte sebzede tüketilmeye başlamıştır. Vücudun karbonhidrat ihtiyacı da yulaf kepeği ile sağlanmıştır. Yulaf kepeği tokluk hissini uzatmakta, suyun dörtte birini emmekte, insülin dengesini korumakta ve antioksidan özelikleriyle diyeti uygulayanlara faydalı olmaktadır. Diyet geliştirildikçe içine meyvelerde ilave edilmiştir. Fakat meyveler şekerli olan incir, muz, üzüm dışındaki meyvelerden tercih edilmelidir. Kısacası dukan diyeti içinde her besin grubu dengeli bir şekilde tüketilmekte ve kişi ideal kilosuna kavuşmaktadır.

Dukan diyeti yapmak

Bu diyeti yapmaya karar verdiğinizde, kendiniz içinde iyi bir şeyler yaptığınızı anlayacaksınız. Sonuçları kısa sürede alınan, sağlığınıza zararlı olmayan, fazla kiloları kalıcı olarak vermenizi sağlayan bu diyet hakkında olumsuz görüşlerde bulunmamaktadır. Dukan diyeti 4 farklı aşamadan meydana gelir. Tek yapmanız gereken sabırlı olmak, kararlı bir şekilde diyeti devam ettirmektir.

Atak aşaması: Dukan diyetinin ilk aşamasında metabolizma şaşırtılarak kişiye kilo verdirilmeye çalışılır. Yani hızlı bir başlangıçla fazla kilolu kişilerin metabolizması şaşırtılır ve yağlar daha hızlı yakılmaya başlanır. Atak aşaması denilen bu bölümde kişilerin tüketecekleri besinler yumurta, hindi, yağsız kırmızı et, tavuk, sakatat, yağsız süt, yoğurt ve peynir, yulaf kepeği ve balıktır. Vermek istediğiniz kiloya göre bu aşamayı 1-10 gün süreyle devam ettirebilirsiniz. Bu aşamada vücuttaki fazla suyun atılması, metabolizmanın şaşırtılması ve hızlandırılması sağlanır.

Seyir aşaması: Atak aşamasını seyir aşaması takip eder. Bu aşamada metabolizma daha fazla hızlanır. Uygulanan diyet önce et diyetini, ardından sebze diyetini içerir. Verilmek istenen kiloya göre, her kilo için bir hafta sürecek seyir aşaması sürdürülür. Kişinin verecek kilolarının azalmasıyla sebze diyeti daha ağırlıklı olur. Seyir aşamasında yine atak aşamasında tüketilen besinler serbesttir. Bunun yanında patlıcan, kabak, ıspanak, taze fasulye, maydanoz, havuç, mantar, roka gibi sebzelerde tüketilir.

Güçlendirme aşaması: Atak ve seyir aşamasında vücut metabolizmanın çalışma düzenine alıştıkça, yağ yakımı zorlaşmaya başlar. Bu nedenle duka diyeti güçlendirme aşaması uygulanmaya başlanır. Bu aşamada metabolizma güçlendirilerek, kilo vermek kolaylaştırılıyor. Kilo başına bu aşama 10 gün devam ettirilir. Diğer aşamalarda yenilen besinler burada da serbesttir. Bunun dışında bir öğün meyve, 2 dilim ekmek, nişastalı yiyecekler, hamur işleri yemekte serbesttir. Haftada bir günde saf protein diyeti uygulanır.

Koruma aşaması: Dukan diyeti son aşamasında verilen kiloların korunduğu, yasaklı besinlerin olmadığı koruma dönemine girilir. Buna rağmen diyet yapanlara diğer aşamalardaki alışkanlıklarına uyması da önerilir. Yulaf kepeği her gün 3 yemek kaşığı tüketilmeye devam edilmelidir. Dukan diyeti yaparken her aşamada en az 20 dakika yürümek ve bolca su içmek şarttır. Bu koşullara uyulduğu takdirde, istenen kiloya inmekte zor olmaz. Protein ağırlıklı olan dukan diyeti kalıcı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Başarılı bir şekilde hedef kilonuza ulaşabilir, bunu kalıcı hale getirebilirsiniz.

Her diyet gibi dukan diyeti yapmaya karar verdiğinizde sağlığınızın buna uygun olup olmadığını kontrol ettirmeli, doktorunuza danışmalısınız. Vermek istediğiniz kiloları belirlemeli, kendinize bir hedef seçmelisiniz. Diyeti yaparken zorlandığınızı düşünür, herhangi bir sorunla karşılaşırsanız hemen diyete son vermelisiniz.
" } ] }