{ "title": "Diyet", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Diyet-53447.jpg", "date": "21.01.2024 09:20:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Diyet, Diyet kavramı çoğu zaman katı kuralları olan, düşük kalorili yiyecekleri içeren, çoğu şeyin yasak olduğu beslenme programları olarak bilinir. Halbuki gün içerisinde tüketilen her besin diyeti meydana getirir. Diyet sadece zayıflamak için kullanılmaz. Nadiren de olsa bazı kişiler tarafından kilo almak için de kullanılır. Standart olarak uygulanan diyetler dışında özel durumları kapsayan diyetler de bulunur. Örneğin şeker hastaları için uygulanan diyet başka, profesyonel bir sporcunun uyguladığı diyet başkadır.

Herkesin vücut tipi farklıdır. Her diyet listesi herkeste aynı etkiyi göstermez. Diyetin olumlu sonuç vermesi kişinin metabolizmasına bağlıdır. 75 kilo olan 2 kişi aynı diyet listesini uygulasa bile biri 1 ay için de 5 kilo verirken diğeri 8 kilo verebilir. O nedenle herkes kafasına göre diyet yapmak yerine Uzman diyetisyenlerden destek almak gerekir. Diyetisyenler her hastasından öncelikli olarak bazı tahlil ve testleri ister. İnceleme sonrasında hastanın vücut yapısına göre diyet programı hazırlar.

Diyet, başlı başına bir disiplin ister. Olumlu sonuçlar alabilmek için diyetisyen tarafından verilen programlara harfiyen uyum sağlamak gerekir. Diyet programları bazı durumlarda bazen yetersiz kalabilir. Spor ve egzersiz ile desteklenmesi gerekir. Bunun için spor salonlarına gitmek yerine açık havada yürüyüş yapmak da faydalı olacaktır. Yeter ki, kişi hareketsiz kalmasın. Özellikle kilo vermek için uygulanan diyetlerde hareket yağ yakımını hızlandırdığı için oldukça önemlidir. Ayrıca kilo kaybı sonrası vücutta oluşabilecek deri sarkmalarının da önüne geçilmiş olur.

Kilo Vermek için Uygulanan Diyetlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Düşük kalorili ve sık öğünler tüketmelisiniz: Diyet yaparken 3 ana öğün, 3 ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün tüketilmelidir. Porsiyonlar her zamankinden daha az olmalıdır. Ayrıca düşük kalorili besinler tercih edilmelidir. Öğün sayısı arttığı içinde metabolizmanız daha düzenli ve hızlı çalışmaya başlayacaktır. Bu öğünlerde yediklerinizin kalorileri akşama doğru azaltılmalıdır. Yüksek kalorili besinleri gündüz saatlerinde, az kalorili hafif olanları akşama saatlerinde tüketmelisiniz. Akşam saat 19:00'dan sonra akşam yemeği yenmemelidir. Çünkü bu saatlerde yenilen besinlerin yağa dönüşme ihtimali oldukça yüksektir.

Çok çiğnemek önemlidir: Lokmalarınızı küçültmeli ve uzun süre çiğnemelisiniz. Besinler vücuda girdikten yaklaşık 20 dakika sonra doyma hissi beyine ulaşır. O nedenle 20 dakikadan önce yemek bitirilmemelidir. Bu süre içerisinde az yemek yeseniz bile tokluk hissine ulaşacaksınız. Ayrıca besinleri öğütmek açısından uzun süreli çiğnemek de önemlidir. Uzun süreli çiğneme besinlerin kana karışmasını hızlandırarak daha kısa sürede tokluk hissi yaşamanıza yardımcı olur.

Kahvaltı en önemli öğündür: Kahvaltı her zaman için protein ağırlıklı ve besleyici olmalıdır. Diğer öğünlerde ise daha düşük kalorili yiyecekler tercih edilmelidir. Sabah kahvaltı yapılmadığında vücut kendini açlığa hazırlar. Bu da metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak. Vücut öğlen yenilen yemek ile enerji tasarrufu yapmak için hepsini kendine saklar. Güne kahvaltı ile başlamak diyet yapmanın yanı sıra sağlıklı beslenme için de oldukça önemlidir.

Bol su tüketimi: Su tüketimi sağlıklı bir vücuda sahip olmak için olmazsa olmazdır. Bütün diyetlerin altın kuralı niteliğindedir. Su, sindirimi zor olan yiyeceklerin vücut tarafından daha hızlı emilmesini ve ayrıştırılmasını sağlar. Yağ yakımını hızlandırır. Böbreklerin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Günlük su tüketimi minimum 2 litre olmalıdır. Bu ölçü yaz aylarında vücudun su kaybetmesinden dolayı mutlaka artırılmalıdır. Ayrıca ideal su tüketimi uzun deneyler sonucu her 25 kilo için 1 litre olarak tespit edilmiştir.

Tuz ve şeker tüketimini kısıtlayın: Tuzun vücuttaki suyu tutma özelliği vardır. Bu nedenle ödem oluşumu meydana gelir. Bunun önüne geçmek için tuz tüketimi dengelenmeli ve ona göre su tüketimi yapılmalıdır. Ayrıca her besin içerisinde az da olsa tuz bulundurur. O nedenle besinlerin gerçek adını almak için sofra tuzu tüketimi azaltılmalıdır. Şeker de aynı tuz gibi dengeli tüketilmelidir. Şekerin yağa dönüşmesinden dolayı diyet listelerinden meyve sularından tutun kahveye kadar şeker hiçbir şekilde yer almaz.

Besinleri tanıyın: Hedef kilo vermekse tüketilen her besinin kalori değerinin bilinmesi gerekir. O nedenle özellikle bol protein ve lif içeren besinler tercih edilmelidir. Protein denince ilk akla gelenler et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri gelir. Bunları tüketirken yağsız olanları tercih etmek gerekir. Örneğin lor peyniri, yağsız yoğurt ve tavuğun göğüs kısmı oldukça idealdir. Ayrıca tüketeceğiniz besinler doymuş yağ ve düşük karbonhidrat içermelidir. Tüm karbonhidratlı gıdalar kandaki glikoz seviyesini yükselttiği için diyet programlarında çok fazla tercih edilmez. Pirinç, makarna, patates ve beyaz ekmek tüketilmemesi gereken besinler arasında yer alır. Yeşil renkli sebzeler tüketilmelidir.
" } ] }