{ "title": "Diyet Programı", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Diyet-Programi-36744.jpg", "date": "19.01.2024 23:50:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Diyet programı, zayıflamak için uygulanan diyetlerde uyulması gereken bir programdır. Genel olarak beslenme ve egzersiz gibi zayıflamaya yardımcı olacak etkinlikleri içerir. Zayıflama amacıyla beslenme alışkanlığının bir düzene sokulması diyetlerin temelidir. Ancak bunu yaparken vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak temel besinlerin alınması çok önemlidir. Diyetlerin çoğunluğu diyet programına bağlı kalınmasını içerir. Bu yüzden diyet programı hazırlanırken hem vücudun genel durumu hem de hedeflenen kilo kaybının ne kadar olacağı ele alınmalıdır. Normalde az yemek yemek zayıflatmaz. Kişi az yemek yediği halde zayıflamadığı gibi kilo bile alabilir. Hatalı diyet programı da aynı etkiyi yapabilir. Kişinin beslenmedeki rutin alışkanlıklarının değiştirilmesi, günlük kalori ihtiyacının karşılanmasında doğru besinlerin tercih edilmesi önemlidir. Hatalı bir diyet programının düzenlenmesi bazen kişiyi zora bile sokabilir. Diyetin yarıda kesilmesine neden olabilir. Bu yüzden kişinin vermek istediği kilo fazlalığı ele alınarak, doğru tercihler yapılmalıdır. Aşırı kiloları olan bir kişi için aşamalı kilo vermeyi sağlayacak şekilde diyetle metabolizma eğitimi yapılmalıdır. Birkaç kilo fazlası olanlar içinde kilo almayı tetikleyecek besinlerden uzak durmayı ve düzenli beslenmeyi sağlayacak bir program seçilmelidir.

Vücutta metabolizma çalışması kişinin iradesi dışında olur. Ancak doğru bir eğitimle metabolizma kilo vermede en önemli yardımcı haline gelebilir. Bu fazla yemek yemeyi alışkanlık edinmiş kişilerde bariz bir şekilde görülebilir. Bu tempoyla yemeye alışanlarda doyma hissi kolay oluşmaz. Kişinin kilo verebilmesi için metabolizmasını eğitmesi ve çalışması gerekir. Doğru diyet programının uygulanması sayesinde vücut az yemekle doymaya alıştırılmalıdır. Diyette programa sadık kalınarak, kilo verme daha kolay hale getirilebilir. Bu programın hazırlanması ise kişinin yaşına, vücuduna ve sahip olduğu beslenme alışkanlıklarına göre yapılmalıdır.

Diyet programı nasıl hazırlanmalı?

Diyet programı öğünler halinde hazırlanır. Genel olarak besinlerde sınırlama olur. Ancak sadece su içilmesi hiçbir programda kısıtlanmaz. Diyet yapılırken kişi sevdiği besinlerden bir süre ayrı kalmayı göze almalıdır. Bu zorlukla başa çıkmayı bilmelidir. Yine de diyet yapan kişi sevdiği yemeklerden uzak kalmak istemiyorsa, bu defa porsiyonlarda sınırlamalara gidilebilir.

Kahvaltı hazırlığı

Programda her zaman önemsenen öğün ise kahvaltıdır. Çünkü vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu enerji kahvaltıdan gelir. Bu yüzden diyet programında tavsiye edilen kahvaltı aksatılmamalıdır. Kişinin beslenme alışkanlıkları arasında kahve içmek varsa, zayıflamak için bir süre bundan uzaklaşması gerekir. Çünkü kahve kafein içerdiği için kilo almanıza neden olabilir. Bu yüzden diyette kahve bulunmamalıdır. Bunun yerine evde hazırlanan meyve suları, az yağlı süt gibi enerji verici içecekler tercih edilmelidir. Kahvaltıda önerilen salatalık, domates gibi sebzelerde diyet programının vazgeçilmez besinleridir. Bunların hem sindirimi kolay olur hem de enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Kalorileri de düşüktür.

Diyet programında hazırlanan menülerin en ilgi çekici olanı kahvaltı tabağıdır. Sebzeler ve içecek tespitinden sonra, enerji sağlayıcı besinlerin bu tabağa konması gerekir. Fakat kahvaltının vazgeçilmezi olan zeytin ve peynir diyet olanlardan az yağlı seçilmelidir. Zeytinin tuzlusu tavsiye edilmez. Ekmek olarak da çavdar, kepek türleri önerilir. Normalde diyette kahvaltı için 2 dilim ekmek tavsiye edilir. Yumurta da bazı diyet programlarında uygun olursa kahvaltıya ilave edilir.

Öğle yemeği hazırlığı

Gün ortasında yenecek olan öğle yemeği diyette kahvaltı kadar zengin, akşam yemeği kadar fakir olmaz. Bu öğünde diyet programı içinde en fazla haşlanmış ya da ızgara tavuk tercih edilir. Bunun miktarı da yüz gram kadar olur. İçecek olarak da su tercih edilmelidir. Yanında salata, yoğurt gibi yardımcı yemeklerde ilave edilir. Salatada yeşilliklerden hazırlanan türde olmalıdır. Yemekte yağ kullanılması da tavsiye edilmez. Eğer tavuk dışında makarna, pilav yenilecekse bunların miktarı da 5 yemek kaşığı kadar olmalıdır. Ekmeğin sadece bir dilim olarak çavdar, kepekli olanı ilave edilebilir. Ancak belirttiğimiz gibi diyet programının içeriği kişinin vereceği kilolara uygun belirlenmelidir.

Akşam yemeği hazırlığı

Diyetin bu son öğünü diğerlerinden hafif olmalıdır. Zayıflamayı isteyenler akşamları hafif besinler tüketmelidir. Ayrıca uykuya yatma ve yemek arasında en az 4 saat ara olmalıdır. Akşamları çoğunlukla menüde çorba türleri olur. Bunlar kremasız türlerden genellikle lahana gibi sebzelerden yapılan çorbalardır. Eğer öğle yemeğinde et yenilmedi ise akşam balık, tavuk, yağsız kırmızı et, köfte gibi yemekler yine ızgara, haşlama yöntemiyle pişirilerek tüketilebilir. Öğlen et yenildiği zamanda akşam sebze yemekleri tercih edilmelidir. Akşam yemeği size göre çok hafif kalırsa, yanında bir meyve çeşidi tüketilebilir. Yine yeşillikli salata bol limonlu olarak tercih edilebilir. Diyet programı içinde her zaman bol su içilmelidir. Bu kilo vermeniz için önemli bir unsurdur.

Diyet programı öğünler halinde bu şekilde hazırlanabilir. Diyetinizi egzersizle de desteklerseniz kilo vermenizde herhangi bir sorun yaşanmaz. Aksine daha kolay kilo verebilirsiniz. Menülere sadık kalarak, bol su içerek ve egzersiz yaparak sağlıklı şekilde zayıflayabilirsiniz.
" } ] }