{ "title": "Çocuklarda Obezite", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/cocuklarda-obezite-1418.jpg", "date": "19.01.2024 10:29:42", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Çocuklarda obezite, çağımızın en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Gerek düzensiz, fast food ağırlıklı beslenme gerekse bazı genetik faktörler buna zemin hazırlayabilmektedir. Tabi ki hareketsiz yaşam veya bazı hormonal hastalıklar da bunun tetikleyicisi olabilmektedir. Üstelik bilindiğinin aksine geri kalmış ülkelerde değil gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde yaygınlık göstermektedir. Çünkü gelişen ve değişen dünyada, pratik çözümler arayışı ve zaman kaybının önlenmesini amaçlayan sistemlerin artışı, beraberinde beslenme dengesizliği ve hareketsiz yaşamı getirmektedir.

Çocuklarda obezitenin saptanması çok basit bir yöntem gerektirmektedir. Çocuğun boy ve kilosu ölçülür. Ardından vücut kitle indeksi hesaplanır. Bu hesap vücut ağırlığının, boyun karesine bölünmesiyle elde edilir. Bazı klinikler sadece bu kitle indeksine göre hesaplasa da çocuklarda obezite, bu değerlerin büyüme eğrisine işlenerek çıkan sonuca bağlı değerlendirilmelidir.

Çocuklarda obezite sonuçları nelerdir?
Bu ve bunun gibi sorunların yaş ortalaması incelendiğinde genellikle yetişkin bireylere özgü hastalıklar olduğu anlaşılmaktadır. Fakat çocuklarda obezitenin yol açtığı durumlar neticesinde bireyler erken yaşlarda bu tanılara maruz kalmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için öncelikle bir uzmana başvurulmalı ve obeziteye sebep olan faktör araştırılmalıdır. Ardından aile ve hekim iş birliğinde gerekli tedavi uyum içinde uygulanmalıdır. Çoğu vakalarda bu durum kontrol altına alınmadığı için obeziteli çocuklar obeziteli yetişkinlere dönüşmektedir.

Çocuklarda obeziteden korunmanın yolları nelerdir?
Çocukları obeziteden korumak bu ve bunun gibi birçok önlemi gerektirmektedir. Çünkü obezite göründüğünün aksine başlı başına komplike bir hastalık zinciridir. Çocukların hem fiziksel hem metabolik hem de ruhsal işleyişini bozabilmektedir. Ebeveynler bunu yaparken kendi yeme alışkanlıklarını da değiştirmelidirler. Çünkü çocukların rol model olarak gördüğü birincil kişilik aileleridir. Üstelik bu sayede aile bütününde metabolik denge sağlanmış olmaktadır.
" } ] }