{ "title": "Bebeklerde Obezite", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Bebeklerde-Obezite-94279.jpg", "date": "20.01.2024 01:44:39", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bebeklerde Obezite, Vücut sağlığının bozulmasına yol açan bir hastalık olan obezite yetişkinlerde görünmesi ile aynı zamanda bebeklerde de görülen bir hastalıktır. Bebeklerde obezite 6. Aydan itibaren oldukça yaygın görülen bir durumdur. Çoğu kişi obez bebekleri tombul olarak algılayabilir. Ancak obezite aşırı şişmanlık hastalığıdır ve ilerleyen dönemlerde birçok hastalığı beraberinde getirebileceği için kesinlikle tedavi edilmesi gerekir.

Bebeklerde obezite belirtileri nelerdir?

Bebeğin vücut kilosunun kendi ay grubundaki bebeklere oranla daha fazla olması bebeklerde obezite belirtisidir. Bununla beraber aşırı yağlanma ve bebeğin aşırı iştahlı olması da bebeklerde obezite belirtisi arasında sayılabilir.

Bebeklerde obezite neden olur?

Bebeklerde obezite genellikle çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkmaz. Bebeklerde obezite çoğunlukla genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bebeğin anne ve babasının obez olması durumunda bebek obezite hastalığına daha yatkın hale gelir. Bununla beraber bebeklerde obezite nedenleri arasında bebeğe verilen anne sütünün erken dönemde kesilmesi ve ek mamalara çok erken geçiş yapılması da sayılabilir. Çünkü ilk 6 ay anne sütüyle beslenmeyen bebeklerin ağırlığında hızlı bir şekilde artış olur. Bu durumun mutlaka kontrol altına alınması gerekir.

Bebeklerde obezitenin neden olabileceği durumlar

Obez bebeklerde solunum yolları enfeksiyonu daha yaygın olarak görülür. Bununla beraber bebeklerde obezite durumunda ilerleyen dönemlerde karaciğerde yağlanma ve hipertansiyon da görülebilir. Ayrıca obez bebekler bebekler nefes almada problem yaşar ve bacaklarında ağrı oluşabilir. Bebeklerde obezite tedavi edilmediği takdirde kalıcı hale gelerek bebeğin hayatını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi bebekte ilerleyen dönemlerde daha ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bebeklerde obeziteyi engellemenin yolları

Anne adayı şeker hastası ise bebeğin şişman olarak dünyaya gelme olasılığı çok yüksektir. Bu nedenler şeker hastası olan anne adaylarının hamilelik döneminde kan şekerinin kontrol altında tutulması gerekir. Bebeklerde obeziteyi engellemek için kesinlikle bebeğin anne sütü ağırlıklı beslenmesi gerekir. 6. Aydan önce ek gıdaya geçilmelidir. Ek gıdalara başlandığında aşırı tatlı gıdalar yerine sağlıklı ve faydalı gıdalar tercih edilmemeli ve bebeğe verilecek mamaların içerisinde un ve şeker bulunmamasına dikkat etmek gerekir. Bununla beraber bebeklerde obeziteye engel olmak için bebek doyduktan sonra yemek yemeye zorlanmamalıdır.
" } ] }