{ "title": "Akdeniz Diyeti", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/Akdeniz-Diyeti-45584.jpg", "date": "21.01.2024 01:19:41", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Akdeniz diyeti, beslenme tarzının sağlık üzerinde büyük etkilerinin olduğu uzun araştırmalar sonunda ortaya konmuştur. Obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, hiper tansiyon ve kanser gibi hastalıkların oluşmasında yetersiz ve dengesiz beslenmenin yeri büyüktür. Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıkları Akdeniz diyeti ile %13 oranında düştüğü araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Akdeniz diyeti sayesinde vücut için dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinildiği zaman, ideal kiloları üzerine çıkılmadığı görülür. Eğer kilo problemi varsa doktor eşliğinde kişiye özel uygun bir Akdeniz diyeti uygulandığında hem fazla kilolardan kurtulunur hem de başka sağlık sorunları birlikte halledilir.

Akdeniz diyetinde dikkat edilmesi gereken bir husus meyve, sebzeyi aşırıya kaçmadan zamanında tüketmelidir. Haftada en az iki kere deniz mahsulleri tüketmeli, katı yağlar yerine zeytinyağı, fındık yağı veya mısır yağı kullanılmalı, ekmek kullanılacaksa tam tahıl ekmekleri tercih edilmelidir. Kalp hastalığı riski olanlar üzerinde yapılan bir araştırmada üç ay süreyle Akdeniz diyeti uygulayan kalp hastaları %15 oranında hastalığa yakalanma da azalmalar görülmüştür.

Akdeniz diyeti listesi

1. Gün

Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit büyüklüğü kadar peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 4-5 tane fındık, 1 Adet elma.

Öğle: 1 adet simit, domates salatalık, 1 bardak ayran.

Akşam: Et sote, bol salata.

2. Gün

Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, 1 kibrit büyüklüğü peynir, bol miktarda domates salatalık, 5 zeytin, 4 fındık, 1-2 ceviz, 1 adet kivi ya da 1 elma.

Öğle: 1 simit, domates salatalık, 1 bardak ayran.

Akşam: Kıymalı sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt, salata.

3. Gün

Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit kutusu beyaz peynir, bol domates salatalık, 5 zeytin, 5 fındık.

Öğle: Peynirle hazırlanmış sandviç, domates salatalık, 1 bardak ayran.

Akşam: Taze fasulye, salata.

4. Gün

Kahvaltı: 2 dilim kepek ekmek, kibrit büyüklüğü peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 avuç badem ya da fındık.

Öğle: 1 porsiyon meyve.

Akşam: Peynirli makarna, salata.

5. Gün

Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit kutusu peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 elma.

Öğle: 1 meyve.

Akşam: Tavuk ve sebze yemeği, makarna, salata.

6. Gün

Sabah: 2 dilim kepek ekmek, kibrit büyüklüğü peynir, bol domates salatalık, 5 zeytin.

Öğle: Peynirle hazırlanmış sandviç, bol domates salatalık, 1 bardak ayran.

Akşam: Çorba, ızgarada hazırlanmış balık, salata.

7. Gün

Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, kibrit büyüklüğü kadar peynir, domates salatalık, 5 zeytin, 1 elma.

Öğle: Peynirli omlet, bol salata, portakal suyu.

Akşam: Pirinç pilavı, cacık ve bol salata.
" } ] }