{ "title": "21 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır", "image": "https://www.diyetler.gen.tr/images/21-Haftalik-Gebelikte-Kac-Kilo-Alinir-28812.jpg", "date": "19.01.2024 06:37:16", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "21 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır, Kadınların hamilelik döneminde hormon değişikliği geçirmesiyle birlikte kilo alımı başlar. Bu hususta gebeliğin 21. Haftasına gelindiğinde 2-3 kilo alımı normal karşılanır. Beden kitle endeksinin hesaplanmasıyla birlikte uygun kilo miktarı belirlenebilir. Söz konusu gebeliğin bu döneminde hiç kilo alınmaması veya aşırı kilo alımı sağlığı olumsuz yönde etkiler. Herkesin vücut yapısı farklı olduğundan bölgesel kilo alımı ortaya çıkabilir. Bu konuda hamileliğin ilerleyen haftalarında kalça ve kollar dolgun hale gelebilir. Öte yandan sadece şişlik oluşumu ile de kilo alımı meydana gelebilir.

21 haftalık gebelikte kaç kilo alınır denildiğinde bahsettiğimiz gibi en fazla 3 kilo alımı normaldir. Aşırı hareketsizlik, stres, ciddi hastalıkların varlığı, sağlıksız ve sıklıkla beslenme gibi unsurlar gebeliğin bu haftasında kilo alımının hat safhaya ulaşmasına sebebiyet verir. Böyle bir problemle karşılaşılmaması adına harekette kısıtlanmayı terk etmek, bol su tüketimi yapmak, haftalık periyotlar dahilinde veya günlük yürüyüş yapmak ve hafif nitelikli egzersiz hareketlerini yapmak gebeliğin 21. Haftasında sağlıklı ve yeterli kilo alımının gerçekleşmesine kaynaklık eder. Yaş faktörüne bağlı olarak değişkenlik gösteren bu dönemdeki kilo alımı vücut direncine göre şekillenebilir niteliktedir.

21 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır, Beslenme Nasıl Olmalı?

Anne adaylarının vücut şekillerini korumaları için dengeli ve düzenli beslenme unsurlarına göre bilinçli bir şekilde gıda tüketimi yapması gerekir. 21 haftalık gebelikte boy ile orantılı kilo alımının sağlanması için doğru beslenme koşullarına özen gösterilmesi sağlık bakımından önem teşkil eder. Vücut yapısının kıymetini bilip ona göre hareket etmek besin maddelerinin tercihinde dikkatin toplanmasına yardımcı olur. Bu hususa yönelik beslenme uzmanına başvuru yapıp sağlıklı beslenme koşullarının nasıl olduğunun bilinmesi önemlidir. Bununla birlikte tüketilen gıdalardan bebeğin olumsuz olarak etkilenmemesi için özellikle acı, ekşi, asitli ve yağlı gıdaların tüketimini sınırlamak gerekir. Söz gelimi hamileliğin bahsedilen haftasındaki kilo alımına ilişkin genetik özellik de etkin rol oynar. Böyle bir durumda müdahale edecek bir durum söz konusu değildir. Fakat yine de doktorun tavsiyelerine uyum sağlayarak beslenilmesi bebek gelişimi açısından da son derece önemlidir.

21 haftalık gebelikte sağlıklı kilo alımına mahal verilmesi için beslenme vitamin ve mineral değeri yüksek gıda içerikli olmalıdır. Bununla birlikte balık ve kırmızı et tüketiminin buğulama veya haşlama usulü ile tüketiminin yapılması hem anne hem de bebek kilosunun seviyesi hususunda denge kurmayı sağlar. Diğer yandan süt ve süt ürünlerinin günlük olarak vücuda alınması da bu konuda önem taşır.
" } ] }